Glavobolje kod djece

Zašto glava boli? Ili Šta boli u glavi?

Mozak sam po sebi ne boli. Moždano nervno tkivo nema nervne završetke za bol. Nervni završeci za bol se nalaze oko krvnih sudova, kojih u glavi ima mnogo, jer je za rad mozga potrebna velika količina kiseonika i hranljivih materija, koje se dopremaju baš krvnim sudovima. Mozak je obavijen ovojnicama- meninge. One su takođe bogate nervima koje prenose bolne draži. Znači,“rastezanje“krvnih sudova u glavi, ali i nadražaj moždanih ovojnica-izaziva snažan bol.

Koji dio glave obično boli?

Bol u glavi često ne može tačno da se lokalizuje. Mala djeca indirektno ukazuju na bol u glavi kroz nervozu, neraspoloženje, plač kome ne znamo uzrok.Veće dijete jasno kaže gdje ga boli: cijela glava kod povišene temperature, čeoni kod sinuzitisa, potiljačni kod povišenog krvnog pritiska, polovina glave kod migrene.

Kako prepoznati bezazlene glavobolje?

Postoje stanja koja idu sa glavoboljom a da problem nije u glavi. Ako dijete ima kratkotrajan bol u glavi koji posle par minuta spontano prođe- ne obraćajte pažnju. Stanja koja mogu dovesti do glavobolja su: poremećaj vida, ako dijete slabije vidi, napreže očne mišiće i otud glavobolja; kod povišene temperature pri infekcijama, glavobolja je jedan od prvih simptoma; sunčanica, par sati posle izlaganja jakom suncu; snižen  krvni pritisak gdje se glavobolja javlja uz vrtoglavicu i nesvjesticu; visok krvni pritisak što zahtijeva dalje ispitivanje; povreda glave; malokrvnost;

Podjela glavobolja?

Osnovna podjela glavobolja je: Organske (u sklopu nekih bolesti, hipertenzija, tumori, meningitis) i Funkcionalne (psihogene-stres i tenzione-zatezanje vratnih mišića).

Migrena-posebna grupa glavobolja?

Migena nažalost nije rezervisana samo za odrasle. Tipična migrena se odlikuje veoma jakim  bolom u jednoj polovini glave, često praćen mukom i povraćanjem, uz potrebu da se bude u mraku i tišini. Organski uzrok se ne nalazi i smatra se da je nasledna. Provocirajući faktori su brojni od načina ishrane do stila života (više vremena uz kompjuter,stres).

Kada je potrebno da se dijete odvede na pregled?

-Snažna glavobolja praćena upornim povraćanjem koje ne donosi olakšanje

-Posle povrede-udarca u glavu ako je praćeno glavoboljom obavezan je pregled.

-Glavobolja praćena nevoljnim pokretima, konvulzijama ili gubitkom svijesti.

-Glavobolje u potiljačnom dijelu zbog sumnje na hipertenziju.

-Jake i uporne glavobolje tokom fizičkog napora.

Kako se liječe glavobolje?

U zavisnosti od uzroka, ako su organske, liječićemo uzrok a ako su neorganske daje se lijek koji takođe služi za obaranje temperature, a to je Paracetamol ili Brufen.