Varijacija na temu varičele – Herpes zoster

Herpes zoster izaziva virus varičele- isti onaj koji izaziva ovčje boginje. Ovaj virus ima jednu nezgodnu osobinu-pritaji se u organizmu gdje može godinama da „spava“ , a kada se probudi nastaje herpes zoster.

Kako zdravo dijete može da dobije Herpes zoster?

Varičela ostavlja doživotni imunitet, ali se dio virusa „sakrio“ od imunog sistema djeteta i sačekao priliku da se probudi. Obično pad imuniteta, zbog neke druge virusne prehlade, ili stres dovodi do toga da se ovaj sakriveni virus ponovo aktivira.

Kako se manifestuje?

Za ovu bolest je karakteristična kožna promjena u vidu grozda vezikula koji prati dužinu nerva i javlja se isključivo sa jedne strane  tijela, u odnosu na kičmeni stub. Te promjene peckaju i svrbe, a nerijetko se desi i da jako bole, jer je to zapravo upala nerva. Herpes zoster ostavlja parcijalni imunitet ali se rijetko desi da se javlja više puta.

Kako se liječi Herpes zoster?

S obzirom da kožne promjene mogu jako da bole preporučuje se neki analgetik i antivirusna krema. Nikako se ne preporučuje mazati kortikosteroidnim kremama jer kortikosteroidi samo pogoršavaju vezikuloznu ospu i širenje virusa. Može se u težim slučajevima koristiti antivirusni lijek per os ili parenteralno.

Takođe je bitno mirovanje i normalna higijena da ne bi došlo do sekundarne bakterijske infekcije postojećih kožnih promjena. Fizička aktivnost i bavljenje sportom se ne preporučuju. Savjetuje se povratak sportu tek posle 2 nedelje od prvih znakova bolesti. Bolje da dijete odmah odmori nekoliko dana, nego da posle mora da se liječi i nekoliko nedelja.