Ima mnogo virusa koji u ovo jesenje vrijeme prave probleme mališanima, naročito u vrtićima. Nećemo nabrajati pojedine viruse, već opisati bolesti i simptome koje oni izazivaju.

-Problemi sa disajnim organima

Najveći broj jesenjih virusa prvo naseljava nos a zatim i ostale respiratorne organe. On prodire u unutrašnjost finih ćelija sluznice, uništava ih, stvarajući ogromne količine sekreta. Taj sekret se manifestuje kao curenje  nosa, zatim se sliva niz grlo, a djeca ne znaju šta s njim da rade. Dijete izgleda po malo naduveno, oči se cakle, a dijete je čas kenjkavo, čas raspoloženo.

Virus naravno napada i grlo, pa većina djece slabije jede. Sekret iz nosa uz oštećenje sluznice virusom prouzrokuje uporan i dosadan kašalj. Ovaj kašalj često buni roditelje koji ga opisuju kao da je iz pluća i plaše se da se infekcija nije spustila na pluća. Sekret se zapavo sliva iz nosa prema ždrijelu i natrag u zavisnosti od položaja djeteta i ima se utisak vlažnog kašlja iz pluća. Naravno virus može napasti i bronhije i pluća ali je to na svu sreću ređe. Veliki broj virusa napada i glasne žice i tada nastaje laringitis koji se manifestuje promuklim kašljem. Starija djeca se žale i na glavobolju, pogotovo ako je došlo do upale sinusa. Sve ovo može a i ne mora biti praćeno povišenom temperaturom koja obično nije previsoka.

-Bolesti organa za varenje

Gotovo svi virusi koji napadaju organe za disanje, u manjoj ili većoj mjeri oštećuju i sluzokožu digestivnog sistema i dovode do povraćanja, proliva i povišene temperature uz gubitak apetita što otežava nadoknadu tečnosti. Na svu sreću ove infekcije ne traju dugo. Često se desi da djeca u isto vrijeme imaju stomačne tegobe i sekret iz nosa uz kašalj i „crveno grlo“, dobiju antibiotik zbog prehlade, koji onda pogoršava proliv. Antibiotike ne treba davati sem ako je došlo do bakterijske komplikacije.

Jesenji virusi daju slične simptome i liče jedan na drugog, pa i kad dijete preboli jedan tip virusa, drugi tip može izazvati novu infekciju. Raditelji tada misle da se „bolest ponovo vratila“, a u stvari se radi o novoj infekciji. Djeca u vrtiću svaki čas ulaze u novu infekciju.

Pomozite djetetu da lakše savlada virusnu infekciju tako što ćete redovno čistiti nosić, davati dovoljne količine tečnosti, obarati temperaturu. Ovo se zove simptomatska terapija i nema određenog lijeka koji bi zaustavio virusnu infekciju u svom toku.

Da li je moguće spriječiti da se dijete razboli?

Teško je dijete izolovati od kontakta sa virusima, čak nije ni poželjno da se stavi „pod stakleno zvono“ jer se stečeni imunitet stiče upravo kontaktom sa infekcijom. Ipak, kada znamo da negdje ima bolesnih, tamo ne treba voditi djecu. Zatvorene, zagušljive prostorije su pogodne za širenje virusa i treba ih izbjegavati. Ishrana mora biti bogata vitaminima, a ako dijete nije pri apetitu uključiti multivitaminski sirup i probiotike koji po najnovijim istraživanjima podižu imunitet.