I ove godine smo posjetile Evropski kongres pedijatrijskih infektivnih bolesti- održavao se od 22. do 26. maja u Madridu.

Iako je kongres evropski, kolege iz cijelog  svijeta su prisustvovale -Sjedinjene Države, Australija, te živopisno obučene, u nacionalnim   nošnjama, kolelginice iz afričkih zemalja…
Predavanja su rangirana i raspoređena, pa obično pomno izaberemo čemu ćemo da prisustvujemo, da ostane vremena i za uživanje u gradu domaćinu, a u Madridu se zaista imalo šta vidjeti i u čemu uživati.
Na ovim mjestima imamo priliku da sretnemo najveće svjetske autoritete iz pedijatrije…i opet se uvjerimo da je čovjek jednostavniji i prijatniji…što je obrazovaniji…i u struci ( ali samo u struci) bolje pozicioniran.
Na  našim omiljenim sesijama ” Sastanite se s profesorom” imamo priliku da čujemo poučne primjere iz prakse, a i na licu mjesta dijelimo iskustva i dileme iz svakodnevnog rada.
Stručna javnost je jako zabrinuta zbog sve većeg broja otpornih sojeva bakterija..
I iznalaze se mogućnosti borbe s njima…I dalje se na nas ljekare apeluje da  antibiotike što manje propisujemo…tako se bar usporava pojava otpornih sojeva bakterija. Naši pacijenti znaju da mi to ponavljamo iznova…u svakodnevnom radu objašnjavamo zašto antibiotike ne treba davati često.
Probiotici se  se puno nameću na tržištu ljekova koji se koriste u liječenju proliva. Ponovljeno je da nemaju nikakvog značaja u skraćenju dužine  ove bolesti, ni u ublažavanju simptoma.
Kampanja protiv vakcina na internetu je isto posebna tema- kako se boriti s dezinformacijama i zaplašivanjem javnosti. U Sjedinjenim  Državama je već počeo program vakcinacije trudnica tj djece još u majčinoj utrobi, kako bi zaštita od zaraznih bolesti bila što  upotpunjenija.
Još jednom smo dobili potvrdu da smo na pravom putu u liječenju naših malih pacijenata,a to nam je uvijek potrebno kad se bavimo ovako odgovornim poslom.
Uvijek- kako struka kaže!