Zaštite djecu od sunca

 

Od sunca ima mnogo koristi,ali ono donosi i mnoge opasnosti po zdravlje.

Ali,ako se upoznate sa određenim činjenicama,možete izbjeći najčešće probleme.

Izloženost suncu

Sunčeva energija je izvor života za sva živa bića.Uz toplotne i svjetlosne zrake vidljivog dijela sunčevog spektra,postoje i oni nevidljivi:40% čini infracrveni dio,a samo 10% sunčevog spektra čini ultraljubičasto zračenje.Taj dio spektra je biološki najaktivniji.

UVA zraci su veće talasne dužine i vrlo su prodorni.Duže izlaganje ovim zracima nepovoljno djeluje na kožu-zbog direktnog oštećenja ćelija,što ima za posledicu prerano starenje kože i povećava rizik od pojave raka kože..UVA zraci ne podležu sezonskim i dnevnim izmjenama inteziteta zračenja,tako da je koža kontinuirano izložena njihovom negativnom djelovanju.Korisno dejstvo UVA zračenja je stvaranje endogenog vitamina D u koži,koji je neohodan za pravilan rast kostiju u djetinjstvu,ali i za održavanje čvrstine kostiju u odraslom dobu.

UVB zraci su kraće talasne dužine,opasni su jer izazivaju opekotine kože,oštećuju sočivo oka i povećavaju rizik od pojave raka kože.Intezitet zračenja zavisi od godišnjeg doba i perioda dana,najjače je u periodu između 11 i 16 h.

Zaštita dječije kože

Što je dijete mlađe,koža je osjetljivija na sve negativne uticaje iz okoline,jer je tanja i bez zaštite(ima manje keratina i pigmenta melanina,kao i tanak masni sloj)

-Male bebe:ako beba ima manje od 6 mjeseci,držite je podalje od sunca.Koža je toliko osjetljiva da ne podnosi ni hemiju kao što je zaštitni faktor.Ako boravite napolju,budite više u hladu,bebina kolica obavezno moraju imati suncobran,zaštitu za oči i laganu garderobu.

-Djeca:na dječiju kožu nanesite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom najmanje SPF 20-oko pola sata prije nego što dijete izađe na sunce.Nanosite sredstvo svaka 2 sata,i uvijek nakon plivanja.Ne zaboravite da namažete usne,uši i zadnji dio vrata.Nanesite ga i ako je dijete u hladu jer se sunčevi zraci reflektuju od betona,vode i pijeska.Pazite na rok trajanja kreme za sunčanje.Dijete treba da nosi i lagani šeširić.Između 11 i 16h izbjegavati sunce.Birati vodootporna zaštitna sredstva za djecu.

Osnovni pojmovi UV zaštite:

-SPF-solar protection factor-govori nam koliko prosječno možemo da ostanemo na suncu uz primjenu sredstava za zaštitu od sunca.Npr,ako se koristi zaštitni faktor 10,znači da na suncu može ostati 10 x duže,tj. Oko 2 ipo sata.

UV index predstavlja dnevnu prognozu očekivanog rizika prekomjernog izlaganja suncu.U skali od 0 do 10, 0 je minimalni rizik,10+ vrlo visok rizik.