STRATEGIJA ZA ZABRINUTE RODITELJE KOJI SUMNJAJU DA DJECA KORISTE DROGU

 

Tinejdžeri su manipulativni…to je karakteristika njihovog uzrasta i nemojte ih kriviti zbog toga. Ukoliko koriste bilo kakve psihoaktivne supstance, uradiće sve da to sakriju od roditelja… a tada može biti kasno za bilo kakvu intervenciju…

Vjerujte svojim instiktima :ako imate neku sumnju, nemojte je ignorisati. Porazgovarajte s djetetom i otvoreno, ali mirno, bez emotivnog unošenja, izrazite svoju zabrinutost do u detalje. Budite pripravni i pripremljeni-dijete će možda iskreno reći da koristi drogu i tražiti pomoć. Budite jaki i pružite podršku. Vaše dijete je možda pogriješilo, ali je sada pravi momenat da se greška ispravi i da se uključite u program odvikavanja.

Ukoliko dijete odbija mogućnost konzumiranja droge, nemojte odmah računati da je problem riješen. Pažljivo ga pratite. Ako se pojave „dokazi“ (prisustvo supstance u njegovoj sobi, sumnjive poruke na telefonu ili Fejsbuku), potrebno je nešto preduzeti. U sljedećem koraku se postavlja pitanje da li imamo pravo da ugrožavamo djetetovu privatnost. Ako nema neke naročite zabrinutosti u vezi s djetetovim ponašanjem, logično je da se njegova privatnost poštuje u mjeri u kojoj to godine i zrelost dozvoljavaju. Međutim, ako postoji bilo kakva očigledna sumnja, RODITELJ IMA PUNO PRAVO DA UGROZI PRIVATNOT SVOG DJETETA ZA NJEGOVO DOBRO! Tinejdžeri nisu „slobodni stijelci“ i slučajni stanari roditeljskog doma!

KONSULTUJTE SE S SVOJIM PEDIJATROM!

Ne razgovarajte s djetetom ako ste ljuti ili nervozni! Ne osuđujte! Svedite na minimum mogućnost prekidanja razgovora (mobilni telefon,drugi ukućani…). Imajte u glavi plan kako bi razgovor trebao da teče. Na kraju krajeva, možda niste u pravu! Možda dijete ima neke tekuće probleme u društvu ili u školi, zbog kojih je promijenilo ponašanje ili se „zatvorilo u sebe“.