Alergija se može manifestovati i po koži- Urtikarija

Šta je urtikarija?

Urtikarija(koprivnjača) je jedna od najčešćih alergijskih bolesti. Lako se prepoznaje jer se vide promjene koje zaista liče na „trag“ koprive koja je ožarila kožu.

Promjene su crvene (ponekad sa blijedim centrom ili sa mjehurićima), često su iznad ravni kože, obično su nepravilnog oblika i veličine. Nekada su grupisane (slivene), i dok jedne izbijaju, druge se povlače. Ponekad idu u naletima, čas se povuku , čas se opet pojave. Nema pravila gdje će se javiti po koži, a svrab (ponekad nesnosan) je uvijek prisutan. Sve ovo nastaje zbog proširenja krvnih sudova kože, usled alergijske reakcije.

Zašto nastaje koprivnjača?

To je alergija, skoro uvijek na nešto što je ušlo na usta. Ređe se javlja kad se neki alergen udahne, ili zbog kontakta sa alergenom preko površine kože. Nekada se može dobiti i prilikom naglog izlaska iz tople prostorije na hladnoću ili posle fizičkog napora.

Koje su namirnice najsumnjivije?

Skoro svaka vrsta hrane može da izazove alergiju. Orašasti plodovi (kikiriki, lješnici, bademi…), med, jagodičasto voće, kremasti kolači, čokoladne poslastice, eurokrem, mesne prerađevine, plodovi mora, jaja…Čak i namirnice koje je dijete mnogo puta jelo mogu jednom izazvati alergijsku reakciju.

A ljekovi?

I ljekovi mogu biti uzrok koprivnjače, ali mogu dati i potpuno drugačije alergijske reakcije. Ni tu nema pravila, alergija se može desiti čak i na ljekove koji su se puno puta koristili bez problema, čak i na ljekove koji se daju za liječenje alergijskih bolesti (naravno, ovo se veoma rijetko javlja.)

Što roditelji mogu sami da urade?

Pošto znate da vam je dijete sklono alergijama sigurno imate neki od ljekova- antihistaminika. Čim vidite koprivnjaču i dijete koje se češe, odmah dajte jednu dozu antihistaminika (Claritin,Presing,Aerius). Potom gledajte dijete, ako se normalno ponaša, mirno diše, nema otoka usana, kapaka i ušnih školjki nema razloga za paniku, kod doktora možete i ujutro ako se sve desilo noću.

Koliko dugo dijete treba da uzima antihistaminik?

Obično se antihistaminik uzima dan- dva posle potpunog povlačenja koprivnjače.

Kada se treba hitno javiti pedijatru?

Dijete treba odvesti u najbližu zdravstvenu ustanovu (ili pozvati hitnu pomoć) u sledećim situacijama:

-ako dijete otežano diše i kašlje u napadima

-ukoliko se vidi otok usana, očnih kapaka ili ušnih školjki

-ako i pored davanja antihistaminika dijete ne prestaje da se češe, veoma je uznemireno, ne može da zaspi.

Da li odmah treba uraditi alerijsko ispitivanje?

Ne treba! Prvo treba da prođe koprivnjača, a pod terapijom nema smisla raditi alergijsko ispitivanje. Ako je jasno posle koje hrane se javila urtikarija sa pedijatrom se posavjetovati o dijeti i izbjegavanju alergena.