„Slab imunitet“ djeteta je pojam s kojim se susrećemo u svakodnevnom radu u našoj ordinaciji, a koriste ga roditelji ako je dijete često prehlađeno i pati od bezazlenih virusnih infekcija. Farmaceutska industrija nas bukvalno bombarduje raznim preparatima za jačanje imuniteta, čija cijena,  po pravilu, nije mala, a terapijski učinak pod velikim znakom pitanja.

Naš jedini putokaz u radu je stručna literature, a ono što svih ovih godina pročitamo iz izvora od autoriteta je i ono što u praksi ima rezultata. U medicini zasnovanoj na dokazima, ne postoji ni jedan ubjedljiv razlog da u apoteci posegnete za „poboljšivačem imuniteta“ u obliku sirupa.

S druge strane za dobrobit sveukupnog zdravlja djeteta je važno da ima dobro izbalansiranu ishranu koja podrazumijeva svakodnevno unošenje voća, povrća, mesa i žitarica. „Naši“ izvori kažu da vitaminski preparati u sirupu imaju puno manji učinak od prirodnih, unešenih kroz kvalitetnu ishranu.

Takođe  važno je da dijete dovoljno i redovno spava i da ima uravnotežen dnevni i noćni ritam što je temelj za dobar razvoj njegovog duha i tijela, a samim tim i imuniteta u najužem smislu.

Izvodite dijete na svjež vazduh i u prirodu čak i ako vam vrijeme ne ide na ruku. Obucite gumene čizme i zajedno gackajte po vodi u jesen, navucite toplu odjeću i prošetajte i po vjetru, a da ne govorimo kakve radosti donosi boravak na snijegu. Da ne zaboravimo na prednost ovih vrelih dana i igre u vodi-moru, rijeci, bazenčiću koji ste upriličili u kućnim uslovima.

U uzrastu od 6 do 36 mjeseci djetetu prirodno manjkaju antitijela (koji su temelj imuniteta) u krvi i tada je  sklonije virusnim infekcijama. Dakle, to je fiziološko stanje, a ne „oslabljen imunitet“ (pojam s kojim barataju roditelji). Ako dijete ide u vrtić, eto razloga da često bude prehlađeno. Virusne infekcije su bezazlene u najvećem broju slučajeva (tu smo mi, pedijatriji, da na licu mjesta procijenimo da li je infekcija bezazlena ili ne). Jedini pravi način da poboljšate imunitet je da dijete u ovom uzrastu pije što manje antibiotika, naravno, ako vaš ljekar tako odredi.

Ako zaključimo da dijete i pored povišene temperature ne treba liječiti ničim (osim sirupima za „obaranje“ tjelesne temperature) vjerujte nam i budite strpljivi. Dođite na kontrolu ako ste zabrinuti, djetetu je potrebno praćenje jer je dinamika dječje bolesti takva da ponekad zahtijeva da se u toku jedne virusne infekcije vidimo i više puta.

Često i neracionalno davanje antibiotika pojačava djetetovu sklonost ka virusnoj infekciji, jer antibiotici uništavaju i „dobre“ bakterije na površini disajnih puteva i tako otvaraju put virusu. Prečesta upotreba antibiotika dovodi do razvoja otporosti na bakterije. Drugim riječima, ako dijete u ranom djetinjstvu popije puno antibiotika, a desi se da kasnije oboli od teške bakterijske infekcije, može se desiti da njegov organizam ne reaguje ni na najjači antibiotik jer je na ove ljekove postao otporan.

Najviše što možete učiniti za svoje dijete u cilju održavanja dobrog imuniteta je da utičete na racionalnu upotrebu antibiotika u najranijem djetinjstvu. Izabrani pedijatar će uvijek imati isti cilj jer struka tako kaže.

Dr Nina Mandić, pedijatar

PZU “Doktorica Mica”, Podgorica