Ishrana- Druga godina, prelazni period

Majino mlijeko je najbolja hrana za bebe u prvih 6 mjeseci života. Zato se majkama koje samo doje, preporučuje da tek sa punih 6 mjeseci počnu polako sa nemlječnom ishranom.

Tokom drugih 6 mjeseci života, beba polako smanjuje količinu unijetog mlijeka „na račun“ voća, povrća, mesa….Ipak, druga godina je kritičan period gdje treba ostvariti najbezbjedniji prelaz sa majčinog  na kravlje mlijeko.

Postoje razne dileme vezane za ovaj period i uvođenje kravljeg mlijeka.Evo najčešćih pitanja i odgovora.

-Zašto se mlijeko za bebe zove adaptirano?

Zato što se kravlje mlijeko, posebnim tehnološkim procesima, prilagođava-adaptira, bebinim potrebama. Suština ove „adaptacije“ je da se sastav(kvalitet) kravljeg mlijeka „podesi“ tako da bude što sličnije majčinom, ali i da mu se dodaju hranljive materije koje kravlje mlijeko ne sadrži, a bebi su potrebne. Ove potrebe su utemeljene na naučnim istraživanjima, tako da nije ostalo prostora za bilo kakvu „tehnološku“ improvizaciju.

-Zašto je adaptirano mlijeko bolje za bebu od kravljeg u drugoj godini?

Evo nekoliko osnovnih objašnjena:

*Kravlje mlijeko sadrži daleko više proteina od majčinog i ovaj proteinski udar nije baš preporučljiv za bebu koja prestaje da sisa. Proteini jesu važni za rast i razvoj djeteta ali višak nije dobar za bebu- opterećuju se bubrezi, ali se povećava i rizik od gojaznosti. Zato adaptirane formule imaju proteinski sastav koji je sličan majčinom mlijeku.

*Kravlje mlijeko sadrži velike i „nezgrapne“ mlječne proteine koji imaju veliki alergijski potencijal, pa je i vjerovatnoća za nastanak alergije na kravlje mlijeko veća. Adaptirana formula ima „isjeckane“ velike proteine koji su tako prilagođeni za bebe.

*Količina gvožđa u kravljem mlijeku je mala a i ono ima visoke koncentracije soli, sulfate i fosfate, koje ometaju resorbciju tj preuzimanje gvožđa iz mesa i jaja. U adaptiranim formulama smanjena je količina soli uz dodatak gvožđa, pa nema rizika od malokrvnosti.

-Ima li dovoljno kalcijuma u adaptiranom mlijeku?

Adaptirane formule imaju dovoljno kalcijuma. Mlijeko je jedan od glavnih izvora kalcijuma za bebu.

-Zašto se formulama dodaju omaga 3 i omega 6 nezasićene masne kiseline?

Ovo su veoma važne supstance koje utiču na zdrav razvoj bebinog nervnog sistema tj. za pravilan psihomotorni razvoj. Pored toga dodaju se: Cink-važan za imunitet i obnovu oštećenih tkiva; Selen- snažan antioksidans; Nukleotidi- za obnovu ćelija i tkiva; Vitamini A i C; Probiotici-pomažu zdravo varenje hrane, smanjuju pojavu alergije na hranu i proliva, stimulišu imunitet.

-Koliko dugo beba u drugoj godini može da pije adaptiranu formulu?

Nema prepreka da se adaptirana formula koristi tokom cijele druge godine života. Osim ekonomskog, ne postoji drugi razlog da se žuri sa uvođenjem običnog kravljeg mlijeka. Adaptirane formule jesu skupe ali mnogo više vrijede. Svakako je to još jedan razlog da se bebe što duže doje.