Kao što sve ima svoje prednosti i mane, tako je i prednost starenja što ti daje širu sliku, nove uvide u sebe, svoje najbliže, posao, pa i društvo u cjelini.

Kod nas su uvijek u prvom planu podjele na Naše i Njihove: ljekare i medicinske sestre i pacijente, vaspitače u vrtiću i roditelje, Srbe i Crnogorce, svekrve i snahe, o pripadnicima političkih opcija da ne pričam. I uvijek isti scenario: zauzmeš busiju u svom klubu i odatle bljuješ vatru na suprotnu stranu. Ne dolazi u obzir da staneš, sagledaš, porazmisliš dublje, ni slučajno istakneš vrline svog “protivnika”. Pa pokušas da iznađeš način da mu se približiš..

Dok ovo pišem, sjetim se kako jedan kolega, kroz šalu prepričava kako bez zazora javno kritikujem svoju djecu – šta mogu kad su na suprotnoj stani borbene linije koja se zove Sukob Generacija. A ni to naravno ne priliči uzrelom roditelju.

Primijetila sam da mlade majke nekad u ordinaciju ulaze kao u sudnicu. S pokajničkim stavom da su u nečemu pogriješile (da parodija bude veća, radi se o bezazlenim i nebitnim stvarima). A koja majke je povukla bilo koji potez s lošom namjerom?

Što je najvažnije, nije moj zadatak da sudim, već posavjetujem i podržim svakog novopečenog roditelja. Tu ulogu mi je dodijelila škola, zvanje i položaj u društvu. Ni manje ni više od toga.

Nedavno sam gledala seriju Fauda o izraelsko-palestinskim odnosima. Opskurna, teška, skoro kao dokumentarna. Napravili Izraelci, ne štede ni “svoje” ni njihove. A suština priče je besmisao njihovog sukoba. Bravo za Izraelce!

O svemu imamo svoje mišljenje, kritizersko smo društvo. Posebno kad nastupamo iz svog kluba i branimo svoje boje – subjektivni smo, nerealni i oštri.

Kada krenemo u ofanzivu, možda je bolje da promislimo šta smo mi uradili i šta bi mogli da uradimo da ovo društvo bude bolje i naprednije. Da podržimo i pohvalimo dobre akcije – napravimo topliju atmosferu i ohrabrujuće okruženje. Damo dobre predloge za bolju i dugovječniju saradnju.

Nije sve do Njih, nešto je i do Nas.

Ko što ni u starenju nije sve loše – ima puno dobroga duhovnog, osvješćujućeg.
I… blijedi razlika između Njih i Nas.

Nina Mandić