Stomačni grčevi su česta i bezazlena pojava kod beba, mada uprkos tome izazivaju jako veliku zabrinutost i paniku kod roditelja.

Ono što je važno istaći je da je to fiziološka pojava a ne bolest, koja se ne liječi, već se primjenjuju određene mjere, koje olakšavaju tegobe.

 

Kada se javljaju stomačni grčevi?

 

Mogu da se jave već od petnaestog dana života, a prisutni su najkasnije do devetog mjeseca. Period u kome se najčešće javljaju, ali i spontano povlače, je od drugog do petog mjeseca.

 

Šta se dešava kod beba kada imaju grčeve?

 

Bebe sisaju u prosjeku osam puta na dan. Rad digestivnih organa karakterišu naizmjenična grčenja (kontrakcije) i opuštanja glatkih mišića želuca i crijeva. Ukoliko su kontrakcije česte (a jesu kod malih beba jer se često hrane) i intezivne, može da se javi bol. Dakle, svi simptomi koji se javljaju kod beba zbog stomačnih grčeva, zapravo su reakcija na bol.

 

Koji su simptomi stomačnih grčeva?

 

Dijete je jako uznemireno, zajapuri se u licu od plača, rita se nožicama.To izgleda dramatično, ali na svu sreću javlja se u naletima koji kratko traju, a između toga beba je mirna ili mirno spava.

 

Koji simptomi se ne javljaju kad su u pitanju grčevi?

 

Povraćanje, nadimanje, proliv, krv u stolici, povišena temperatura. Ako se javi bilo koji od ovih simptoma to pobuđuje sumnju da se radi o nekom drugom oboljenju.

 

Kako utvrditi da se radi o stomačnim grčevima?

 

Roditelji su najčešće zbunjeni i uplašeni, objektivno ne sagledavaju da li se radi samo o grčevima. Ako je tako, savjetuje se posjeta pedijatru.

 

Kako olakšati tegobe?

Svakako nije opravdana primjena ljekova u suzbijanju grčeva. Ne treba davati analgetike (paracetamol ili brufen) koji suzbijaju bol ali i „maskiraju“ eventualno hirurško oboljenje.

Preporučuje se blaga masaža stomačića i ljuljuškanje bebe. Nekada su se obilato davali čajevi koji sadrže kim, anis i komorač ali se ipak ne savjetuje pretjerana upotreba. Grčevi spontano prolaze i ne ostavljaju nikakve posledice.