Najčešće zablude o urtikariji- koprivnjači

Urtikarija ili koprivnjača je jedna od najčešćih alergijskih manifestacija. Uglavnom nastaje kada dijete unese na usta neki alergen (hrana,piće ili lijek). Alergen izaziva alergijsku reakciju u krvnim sudovima kože koji se šire pa se vide kao crveni pečati, nepravilnog oblika, iznad ravni kože sa bjeličastim plikčićima.

-Nemoguće da je alergija.Nikada do sada moje dijete nije bilo alergično a i u porodici niko nije alergičan.

Vrlo česta zabluda. Alergija može da se javi bilo kada. I posle hiljadu unosa jedne namirnice, hiljadu prvi put može da nastane alergija. Čak i kad nema alergija u porodici (a to je malo vjerovatno), dijete može da reaguje koprivnjačom.

-Ima ih svuda po tijelu mora da je mnogo opasno.

Broj promjena na koži nije pokazatelj težine alergijske reakcije. To što mnogo svrbi i ružno izgleda nije strašno dok god dijete normalno diše i  dobro se osjeća.

-Brzo u hitnu pomoć! Dijete može da se uguši čim se pojave promjene po koži.

Srećom nije tako! Kod ogromne većine djece se neće razviti opasna alergijska reakcija i gušenje na samom početku koprivnjače.

-Dijete treba odmah da dobije hormonsku injekciju, da se nešto ne iskomplikuje.

Ovo se odavno ne radi! Hormoni su zapravo kortikosteroidi koji su efikasni kod alergija ali se ne daju na početku koprivnjače. Uvijek se prvo daje antihistaminik.

-Mora da je teška alergija jer traje već 5 dana, nikako da prođe.

Potpuno je normalno da  koprivnjača traje nekoliko dana, pa čak i duži period. Takođe je normalno da se promjene po koži povremeno javljaju i nestaju i ako je dijete pod terapijom. To je tako jer treba vremena da se alergen izluči iz organizma.

-Ne treba kupati dijete dok ima koprivnjaču.

Totalna zabluda! Dijete treba da se kupa, ali se izbjegavaju novi sapuni i šamponi.

-Potrebno je neodložno uraditi alergo testove da se vidi na šta je dijete alergično.

Potpuno besmisleno, pogotovo dok dobija terapiju. Dovoljno je pratiti posle koje namirnice se javlja urtikarija i takvu hranu izbjegavati. Napravi se lista „glavnoosumnjičenih“, koje kasnije treba ispitati.

-Dijete ništa ne smije da jede, mora biti na strogoj dijeti.

Srećom, ovo nije tačno. Potrebno je izbaciti iz ishrane ono što je sumnjivo. Najčešće su to koštunjavo voće, kikiriki, čokolada, jagodičasto voće, bjelance, med.