U svijetu „digitalnog“ odrastanja naše djece, važno je da im pomognemo da nauče „zdrave“ koncepte upotrebe digitalne tehnologije. Roditelji u tom procesu zauzimaju centralnu ulogu.

Evo nekoliko savjeta od nas doktora i roditelja:

 

   1. Digitalne medije tretirajte kao bilo koje drugo okruženje i prije svega postavite granice – djeca ih trebaju i očekuju! Tako se osjećaju sigurnijima.

   

   1. Potrudite se da znate, bar u naznakama, sve njihove prijatelje, virtuelne i stvarne… Budite upućeni u platforme, sajtove, stranice koje koriste i uopšte u njihova „online“ putovanja.

   

   1. Uz postavljanje granica podržite igru. Upotreba kompjutera i mobilnih telefona mora biti stavljena u razumne vremenske granice. Igra bez ovih sredstava, posebno za mlađu djecu, bi trebala biti prioritet.

   

   1. Porodice koje se zajedno igraju, zajedno i uče. Učestvujte i sami u videoigrama, to je i dobar način da se demonstrira i sportsko ponašanje i pravila „dobre prakse“ među saigračima – bez ljutnje, frustracije, obaveznog pobjeđivanja…

   

   1. Budite dobar primjer i nemojte ni sami provoditi previše vremena u virtuelnom svijetu jer dijete uči prvenstveno od vas. Bićete bolje povezani ako se s djetetom igrate, zagrlite ga, razgovarate, nego ako ste zagledani u ekran.

   

   1. Uočite vrijednost komunikacije „licem u lice“. Na ovaj način najmlađa djeca usavršavaju govor i komunikaciju uopšte – živa, realna komunikacija je dvosmjerna, a virtuelna je jednosmjerna i usporava razvoj saznajnih djetetovih funkcija, smanjuje potrebu za verbalnim kontaktom i upošte vodi jednom „autističnom” načinu života u prenesenom, ne bukvalnom smislu.

   

   1. Kreirajte „slobodne zone“ – potrudite se da komjutera nema u spavaćoj sobi, da se ne koristi u vrijeme spavanja, ili tokom obroka. Ovo su stvari koje su od suštinskog značaja za stabiilan psihički razvoj djeteta. Važan dio zdravog života su dobar san i ritual hranjenja.