Grip(latinski influenca) je često, zarazno oboljenje disajnih puteva prouzrokovano virusima koji može biti: tip A, tip B i tip C. Za pojavu epidemija uglavnom su odgovorni A i B koji se neprestano mijenjaju od sezone do sezone.

Kako se prenosi grip?

Kada bolesna osoba kija, kašlje, priča, ona izbacuje kapljice pljuvačke u kojima se nalazi virus, koji udisanjem mogu unijeti prisutne osobe. Možete se zaraziti i kontaktom tj. dodirivanjem površina na kojima se nalaze virusne partikule (kvake, upotrebljene maramice, rukovanjem ako bolesna osoba nije oprala ruke). Dovoljno je samo da nakon toga dodirnete nos, oči ili usta i virusu je put otvoren. Osoba je zarazna dan prije pojave simptoma kao i narednih sedam do deset  dana.

Simptomi i znaci bolesti?

Klinička slika gripa ispoljava se naglo,“iz punog zdravlja“, u vidu povišene temperature, glavobolje, izražene malaksalosti, bolova u grlu, zapušenog nosa, kašlja, bola u mišićima. Može se javiti i mučnina, povraćanje i proliv. Povišena temperatura se najčešće održava 2-4 dana, dok kašalj i malaksalost mogu perzistirati znatno duže.

Kako se liječi?

Terapija je simptomatska, koja obuhvata ljekove za snižavanje povišene temperature (paracetamol i brufen) i higijensko-dijetetski režim-povećan unos tečnosti, manji obroci sačinjeni od lako svarljive hrane, mirovanje.

Antibiotici se ne primjenjuju sem ako je došlo do komplikacije, tj super infekcije bakterijama kao npr. upala uva, upala pluća.

Kako da zaštitite vašu bebu?

Prevencija se sastoji u opštim higijenskim mjerama: redovno i često pranje ruku sapunom i tekućom vodom, izbjegavanje velikih skupova u zatvorenom prostoru ili bar održavanje rastojanja od 1m, redovno čišćenje i pranje površina, provjetravanje prostorija, izbjegavanje dodirivanja usta, nosa i očiju jer su to ulazna mjesta infekcije, pokrivanje usta pri kašljanju i kijanju, ako se razbolite, ostanite kod kuće da biste spriječili dalje širenje infekcije.

Oboljela trudnica i mama?

Trudnice spadaju u osjetljivu grupu i znatno češće oboljevaju od gripa. Kod njih grip ima češće ozbiljan tok i komplikacije pa su za njih i pooštrene mjere prevencije veoma bitne.

Dojenje?

Kad je dojenje u pitanju, poželjno je da oboljela majka doji bebu, jer je majčino mlijeko od neprocjenjivog značaja za imunitet novorođenčeta.

Virus gripa se ne izlučuje u mlijeko, pa infekciju bebi možete prenijeti kašljanjem, kijanjem, dodirom ali ne i mlijekom. Možete koristiti maske koje pokrivaju nos i usta dok dojite vašu bebu. Maske se često mijenjaju a i ruke treba često i prije svakog podoja prati.