Noćno hrkanje kod djece

-Zašto dijete hrče noću?

Postoje dvije vrste hrkanja- prolazno i dugotrajno.

Kad dijete samo ponekad hrče i to traje samo nekoliko dana, to nije za brigu. Obično se radi o zapšenom nosiću, pa je blokirano normalno disanje i čuje se hrkanje. Obično je to sekret koji se nakupi u ležećem položaju, pa zato dijete hrče noću. Kad dijete hrče nedeljama, onda je to problem koji može biti uzrokovan:

1.Uvećanjem trećeg krajnika, adenoida i ovo je najčešći uzrok

2.Dugotrajnim (hroničnim) otokom sluznice nosa- obično je to neprepoznata alergija na nešto.

-Šta sami možemo uraditi?

Prvi korak je da se djetetu obezbijedi prohodan nos. Ako je posle nekoliko dana dijete bolje onda nema razloga za brigu, nos je prohodan i lakše se spava. Ako se hrkanje nastavi i traje duže, neophodan je pregled. Potrebno je dijete prvo odvesti kod pedijatra koji prati dijete. Pedijatar će procijeniti da li treba obaviti ORL  ili alergološki pregled.

-Koje probleme pravi uvećan treći krajnik?

Ako dođe do zapaljenja trećeg krajnika vrlo lako dolazi i do zapaljenja srednjeg uva, sa bolom i povišenom temperaturom. Ako je srednje uvo djeteta često zahvaćeno zapaljenjem, može doći i do oštećenja sluha.

-Kako se prepoznaje dijete sa uvećanim trećim krajnikom?

Djeca sa uvećanim trećim krajnikom noću hrču, imaju česte infekcije grla i uva. Ako je treći krajnik dugo uvećan, dijete poprima karakterističan izgled (facies adenoidea)- otvorena usta, izraženi podočnjaci, blijeda koža, unjkav govor.

-Da li potrebna procjena sluha?

Naravno, posle procjene sluha se donosi odluka o eventualnoj hirurškoj intervenciji.

-Da li je operacija teška-može li se nešto iskomlikovati?

Svaka intervencija nosi određene rizike, ali ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. A dijete se rešava velike muke.

-Kada je pravo vrijeme za operaciju?

Zabluda je da treba čekati da dijete poraste (2-3 godine) pa da se obavi intervencija. Ako je treći krajnik za vađenje treba ga vaditi odmah. Ne treba čekati da dijete  zaradi hronične probleme sa uvom i sluhom ili svaki mjesec liječiti upale grla.

-Može li se treći krajnik „povratiti“?

Može, ali to nije razlog da se odlaže intervencija.Posle 5-6 godine kod većine djece dolazi do spontanog smanjivanja trećeg krajnika.