-Astma kod djece je neizlečiva bolest koja se pogoršava kako dijete raste.

Nije tačno!

Astma jeste hronična, dugotrajna bolest ali uz pravovremeno započeto i dobro vođeno liječenje djetetu omogućava normalan i kvalitetan život. Genetska predispozicija se ne može izbjeći ali ono što mi možemo je da što prije dođemo do dijagnoze i pravovremeno započnemo terapiju. Odugovlačenje sa davanjem pravog imena bolesti, roditelji odlažu  početak terapije pa su i posledice moguće. Zato roditelji ne treba da se plaše dijagnoze alergijske astme jer će ogromna većina djece izrasti u zdrave ljude.

-Antibiotici pomažu u liječenju astme.

Totalna zabluda!

Do prije nekoliko decenija većina djece se liječilo antibioticima, liječio se bronhitis, što u prevodu znači zapaljenje bronhija pa se daje antibiotik. Astma jeste zapaljenje bronhija ali nije bakterijsko. Radi se o alergijskom zapaljenju. Do skora su se djeca liječila od ponavljanih „upala pluća bez temperature“, a u stvari se radilo o ponavljanim bronhoopstrukcijama, tj.astmi. Ima djece koja mogu imati bronhoopstrukciju u sklopu bakterijske infekcije pluća (npr.mikoplasma pneumonija), ali to nije astma i tada se daju i inhalacije i antibiotici.

-Napad astme može i sam da prođe,nema potrebe da se uvijek daju ljekovi, neka se dijete „izbori samo“.

Ovo je veoma opasna zabluda!

Što prije započnemo terapiju djetetu će prije biti bolje. Ako ne damo lijek postoji šansa da se djetetu potpuno nepotrebno pogorša stanje.

-Svako dijete sa napadom astme mora da se hospitalizuje i bolnički se liječi.

Srećom nije tako!Većina djece se može ambulantno liječiti.

-Kad je dijete na profilaksi inhalatornim kortikosteroidima, potpuno je bezbjedno- napada više ne može biti.

Nažalost nije uvijek tako! Većina djece dobro reaguje na ovu zaštitu ali ipak treba da prođe neki period da se bronhije stabilizuju. Ali, i ako ima napad on je mnogo lakši i lakše se liječi.

-Sport je zabranjen za dijete koje ima astmu.

Potpuno pogrešno!

Dijete sa astmom može i treba da se bavi sportom. Prije odluke o vrsti sporta posavjetovati se sa ljekarom. Plivanje i vaterpolo su dobar izbor. Naravno tokom napada astme se ne treba izlagati fizičkim naporima, ali čim se bolest stavi pod kontrolu, natrag na sport.