Zaštite djecu od sunca

Od sunca ima mnogo koristi, ali ono donosi i mnoge opasnosti po zdravlje.

Ali, ako se upoznate  sa određenim činjenicama, možete izbjeći najčešće probleme.

Izloženost suncu

Sunčeva energija je izvor života za sva živa bića. Uz toplotne i svjetlosne zrake vidljivog dijela sunčevog spektra, postoje i oni nevidljivi: 40% čini infracrveni dio, a samo  10% sunčevog spektra čini ultraljubičasto zračenje. Taj dio spektra je biološki najaktivniji.

UVA zraci su veće talasne dužine i vrlo su prodorni. Duže izlaganje ovim zracima nepovoljno djeluje na kožu- zbog direktnog oštećenja ćelija, što ima za posledicu prerano starenje kože i povećava rizik od pojave raka kože. UVA zraci ne podležu sezonskim i dnevnim izmjenama inteziteta zračenja, tako da je koža kontinuirano izložena njihovom negativnom djelovanju. Korisno dejstvo UVA zračenja je stvaranje endogenog vitamina D u koži, koji je neohodan za pravilan rast kostiju u djetinjstvu, ali i za održavanje čvrstine kostiju u odraslom dobu.

UVB zraci su kraće talasne dužine, opasni su jer izazivaju opekotine kože, oštećuju sočivo oka i povećavaju rizik od pojave raka kože. Intezitet zračenja zavisi od godišnjeg doba i perioda dana, najjače je u periodu između 11 i 16 h.

Zaštita dječije kože

Što je dijete mlađe, koža je osjetljivija na sve negativne uticaje iz okoline, jer je tanja i bez zaštite (ima manje keratina i pigmenta melanina, kao i tanak masni sloj)

-Male bebe: ako beba ima manje od 6 mjeseci, držite je podalje od sunca. Koža je toliko osjetljiva da ne podnosi ni hemiju kao što je zaštitni faktor. Ako boravite napolju, budite više u hladu, bebina kolica obavezno moraju imati suncobran, zaštitu za oči i laganu garderobu.

-Djeca: na dječiju kožu nanesite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom najmanje SPF 20-oko pola sata prije nego što dijete izađe na sunce. Nanosite sredstvo svaka 2 sata, i uvijek nakon plivanja. Ne zaboravite da namažete usne, uši i zadnji dio vrata. Nanesite  ga i ako je dijete u hladu jer se sunčevi zraci reflektuju od betona, vode i pijeska. Pazite na rok trajanja kreme za sunčanje. Dijete treba da nosi i lagani šeširić. Između 11 i 16h izbjegavati sunce. Birati vodootporna zaštitna sredstva za djecu.

Osnovni pojmovi UV zaštite:

-SPF- solar protection factor- govori nam koliko prosječno možemo da ostanemo na suncu uz primjenu sredstava za zaštitu od sunca. Npr, ako se koristi zaštitni faktor 10, znači da na suncu može ostati 10 x duže, tj. Oko 2 ipo sata.

UV index predstavlja dnevnu prognozu očekivanog rizika prekomjernog izlaganja suncu.U skali od 0 do 10, 0 je minimalni rizik,10+ vrlo visok rizik.