8 Razloga zašto kravlje mlijeko nije za bebu u prvoj godini

1.Beba nije telence

Beba je stvorena za mamino mlijeko, a mamino mlijeko za bebu. Bebin sistem organa za varenje je pripremljen za majčino mlijeko i ono mu najviše prija. Prvi mjeseci  bebinog  života predstavljaju najburniji razvojni  period od koga zavisi čitav život.

2.Kravlje mlijeko sadrži previše mlječnih proteina.

Kravlje mlijeko sadrži daleko više proteina od majčinog i ovaj proteinski udar nije preporučljiv za bebu. Proteini jesu veoma važni za rast i razvoj djeteta, ali višak nije dobar za bebu: opterećuju se bubrezi i povećava se rizik od gojaznosti u kasnijem životnom dobu.

3.Proteini kravljeg mlijeka su preveliki.

Kravlje mlijeko sadrži „krupne“ mlječne proteine koji imaju veliki alergijski potencijal, pa je i vjerovatnoća za nastanak alergije na KM veća. Majčino mlijeko ima proteine „idealne“ veličine a u adaptiranom mlijeku proteini su „isjeckani“ i tako prilagođeni bebama. Kod beba sa sklonostima ka alergijama na hranu treba koristiti formule koje sadrže KM, ali su tako pripremljene(hidrolizati) da značajno smanjuju rizik od alergije (HA-hipoalergijske formule).

4.Nema gvožđa u kravljem mlijeku.

Nedostatak gvožđa vodi ka malokrvnosti (anemija), a njega praktično nema u KM. Nema ga dovoljno ni u maminom mlijeku, ali majčino mlijeko pomaže da se gvožđe iz hrane efikasno resorbuje .U formulama se nalazi dodato gvožđe i tako sprečava nastanak anemije.

5.Kravlje mlijeko ima previše minerala.

Kravlje mlijeko sadrži visoke koncentracije soli(sulfati,fosfati), koje ometaju

„preuzimanje“ gvožđa iz hrane. Dakle, KM nema dovoljno gvožđa a i ometa njegovu normalnu resorpciju iz hrane i tako dvostruko povećava rizik od anemije. Previše natrijuma opterećuje bebine nezrele bubrege. Zato su u  mlječnim formulama koncentracije minerala približne onim iz majčinog mlijeka.

6.Kravlje mlijeko ima premalo esencijalnih masnih kiselina.

Esencijalne kiseline su neophodne za pravilan razvoj mozga i vida,srca i krvnih sudova. Njih nema dovoljno u KM ali se dodaju u skoro sve adaptirane formule.

7.U kravljem mlijeku nema bifidobakterija- probiotskih kultura

Majčino mlijeko obezbjeđuje kolonizaciju bifidobakterija u crijevima bebe. One su važne za zdravo varenje ali i za snažan imunitet. Zato su bifidobakterije postale neizbježan sastojak kvalitetnih mlječnih formula.

8.Kravlje mlijeko nema potrebne vitamine za bebu, ali ni mikroelemente.

Vitamini su neophodni bebi, prije svih vitamin D3. Dodaje se uz majčino mlijeko i u mlječne formule.

Zato su preporuke  većine pedijatrijskih asocijacija veoma jasne: u prvoj godini NE TREBA davati kravlje mlijeko. Ako je mama spriječena da doji treba davati mlječne formule koje su prilagođene bebi i bolje su KM.