Ishrana je ključ rešenja kod djece koja imaju zatvor

-Da li je svako otežano izbacivanje stolice prava opstipacija?

Nije! Kod djece se rijtko sreće prava opstipacija koja je  praćena izuzetno bolnom defekacijom (stručni naziv za izbacivanje stolice) koja se dešava rijetko- sa razmacima dužim od deset dana. Daleko češće se radi o funkcionalnom poremećaju pražnjenja debelog crijeva koje je uzrokovano lošim „prehrambenim“ navikama.

-Koji su glavni uzroci?

Jednolična ishrana siromašna svežim voćem, povrćem, integralnim žitaricama i jelima koja se jedu kašikom, ali je zato bogata „fast food konceptom“, grickalicama, slatkišima i bijelim hlebom i nedovoljnim unosom tečnosti.

-Šta dijete treba da jede?

Kada se poštuju osnovni principi raznolike i zdrave ishrane- nema zatvora.

Prvi korak je da dijete uobroči- tri glavna obroka uz dvije voćne užine je pravi ritam  obroka. Doručak je temelj dana i treba da je obilan i jak, recimo sir i jaja uz integralne žitarice i jogurt. Ručak po mogućstvu neka bude kuvano jelo uz salatu od svežeg povrća začinjenu maslinovim uljem. Večera je lagana ali opet bogata integralnim žitaricama. Između glavnih obroka sveže ili cijeđeno voće. Ovo su samo osnovni principi, a kreativnost u izboru zdravih namirnica je poželjna.

-Šta treba izbjegavati?

Treba izbjegavati kravlje mlijeko u većim količinama (jogurt je bolji izbor), čokoladno mlijeko, bijelo brašno i prozvode od njega, čokoladu i čokoladne slatkiše, klasične grickalice. Bez konsultacije sa pedijatrom treba izbjegavati brojne  ljekove za opstipaciju.

-Šta je najbolje da jede beba da se spriječi zatvor?

Najbolje su konzumirati žitarice. One sadrže pored ostalih korisnih sastojaka, i vlakna koja direktno stimulišu rad crijeva i eliminaciju stolice.

-Koji su sokovi najbolji za ovaj problem?

Najbolje je davati prirodne sokove od kruške i pomorandže u vrijeme užine.

-Može li bijela kafa pomoći?

Ona je tradicionalni  „lijek“ za zatvor koji se primjenivao kod starije djece. Može se probati, ali nije za bebe. Ipak pimat treba dati izbalansiranoj ishrani.

-Zašto je važna voda u borbi protiv zatvora?

Jedan od glavnih mehanizama nastanka zatvora je izvlačenje vode iz crijevnog sadržaja, pa se stolica „zgusne“ i postane tvrda. Ako se uzima dosta vode, onda će i više vode ostati u stolici, pa će ona biti mekša i lakša za izbacivanje.