Aftozni stomatitis je dosadna i neprijatna bolest koja je zapravo upala, tj, zapaljenje sluznice usta na kojoj se stvaraju afte, a glavni problem koji prave je bol.

Zašto nastaju afte?

Postoji mnogo teorija kako nastaju afte, od virusa, bakterija pa do autoimunih oboljenja. I do sada se nije došlo do nekog jedinstvenog uzročnika.

Ljeti su obično povezane sa virusima, od kojih su ubjedljivo najčešći oni koji se prenose prljavim rukama, neopranim voćem i povrćem, neadekvatno termički obrađenom hranom.Takođe, direktan kontakt sa oboljelim je jedan od mogućih načina da se ova bolest dobije.

Ima djece koja povremeno imaju afte, kao da imaju sklonost  ka pojavi afti. Kako god, u svim prilikama je glavni krivac loša higijena. Nekada i nedostatak vitamina, naročito B6, B12 i folna kiselina, kao i nedostatak gvožđa, mogu biti uzrok pojavi afti. Zatim, posle nekih stomatoloških intervencija, postavljanje proteze, npr.može biti povod za afte. Rekurentne afte se mogu javiti i kod djece koja imaju oštećen imunitet (dugotrajne iscrpljujuće bolesti, HIV) ili koriste imunosupresivnu terapiju.

Kako se prepoznaje ova bolest?

Lako! Dijete se žali da ga sve boli u ustima, neće da jede, pije samo hladne napitke i traži ohlađenu i kašastu hranu. Obično je prisutna i visoka temperatura, što dodatno pogoršava stanje djeteta. Pregledom usne šupljine se vide afte, pojedinačne ili u grozdovima. Mogu se javiti svuda u ustima, na jeziku, na nepcu, ali i duboko u sluznici ka krajnicima.

Koliko bolest traje?

Kod većine djece bolest prođe za sedam do deset dana, što i za roditelja i za dijete izgleda kao vječnost.

Kako se liječi?

Nažalost, nema čarobnog lijeka koji može efikasno i brzo ukloniti afte.

Terapija bola analgeticima (paracetamol ili brufen) je izuzetno važna. Zatim treba koristiti blage antiseptičke rastvore ili gelove (za manju djecu) za ispiranje i oblaganje sluznice usta. Oni pomažu da se sluznica usne duplje što prije oporavi i regeneriše.

Šta dijete treba da jede?

Važno je ishranu prilagoditi bolnim aftama, tako da treba izbjegavati vruće namirnice i napitke, a treba se preorjentisati na kašastu hranu. Čvrsta hrana pojačava bol, baš kao i kisjeli i slani obroci. Pola sata prije obroka treba dati analgetik, kad se smanji bol, dijete je raspoloženije da jede.