Konjuktivitis je upala providne membrane – vežnjače, koja pokriva beonjaču i unutrašnju površinu kapka. Manifestuje se crvenilom, otokom kapaka, suzenjem, ponekad i gustom sekrecijom iz oka.

Kako dolazi do infekcije oka kod novorođenčeta?

Infekcija se može prenijeti direktnim kontaktom, tako što osoba prljavim rukama dodiruje ruke ili lice bebe. Beba može da se inficira tokom porođaja, ukoliko prolaskom kroz porođajni kanal beba dođe u kontakt sa bakterijama iz cervikalnog kanala ili vagine majke. Kapljičnim putem se prenosi ukoliko osoba koja ima jaku respiratornu infekciju i kašlje, kija, ili diše u blizini mališana.

Šta može biti uzrok za nastanak konjuktivitisa kod male djece?

Uzroci za nastanak zapaljenja oka kod djece mogu biti razni spoljni faktori, bakterijski, virusni, alergijski, ili hemijski (dolazi do nadražaja oka ako dođe u kontakt sa nekom hemikalijom, čak recimo i hlor u bazenu…).

Kod djece se najčešće javlja, bakterijski (uzrokuju ga bakterije streptokoke, stafilokoke, pneumokoke), virusni (različiti virusi mogu biti uzročnik infekcije), alergijski (glavni uzročnik je polen) konjuktivitis i ukoliko je uzrok herpes ili kontakt sa hemikalijama.

Koji su najčešći simptomi konjuktivitisa kod djece?

Kod svakog djeteta simptomi su uglavnom drugačiji, a neki od osnovnih su:

  • crvenilo očiju
  • iritirane oči
  • otečenost kapaka
  • pojava žutih krmelja na kapcima
  • gnoj, koji se razlikuje u zavisnosti od uzroka zapaljenja
  • spojeni kapci prilikom buđenja
  • pečenje u očima
  • djetetu smeta svjetlost – mršti se, plače

Kako da prepoznam da moje dijete ima konjuktivitis?

Osim crvenila, otoka kapka i eventualno pojave gustog sekreta, verovatno će mališanu biti narušen san i apetit, stalno će dodirivati oči rukama. Mala djeca su obično nervozna, nekontrolisano trljaju oči i na taj način pogoršavaju situaciju. Ukoliko primijetite ove simptome, odmah se obatite ljekaru za pomoć.

Da li je konjuktivitis opasan za moju bebu?

U većini slučajeva konjuktivitis nije ozbiljan zdravstveni problem i za nekoliko dana može da se izliječi. Međutim svakako treba posjetiti ljekara koji će prepisati odgovarajuću terapiju, jer ipak u nekim slučajevima može da dovede do ozbiljnog oštećenja oka.

Kako bebi mogu pružiti prvu pomoć?

Pre odlaska ljekaru, oblog od i ispiranje sa acidi borici 3% može poslužiti kao prva pomoć. Ako nemate bornu kiselinu isperite običnom vodom ili fiziološkim rastvorom.

Kako se liječi konjuktivitis?

Veoma je važno da ljekar odredi uzrok nastanka zapaljenja kako bi na osnovu toga, (ali i uzrasta djeteta, stanja upale itd.) prepisao odgovarajuću terapiju.

Virusni konjuktivitis ne zahtijeva specijalan tretman, dovoljno je nježna redovna njega očiju i eventualno upotreba kapi ukoliko ih ljekar prepiše, kako bi se spriječio razvoj sekundarne infekcije.

U slučaju bakterijskog zapaljenja vežnjače ljekar će predložiti antibiotičke kapi i mast.

Ukoliko je uzrok nastanka alergija ljekar prepisuje kapi za oči i eventualno ljekove za liječenje alergija.

Ukoliko dijete ima zapaljenje oka uzrokovanu herpesom, ljekar će prepisati odgovarajuću terapiju ljekovima i kapima za oči. Ovo je najozbiljniji tip konjuktivitisa i može dovesti do problema sa vidom.

Da li se upala može proširiti i na drugo oko?

Ne samo da se upala može proširiti na drugo oko, već se može prenijeti i na druge ljude dodirivanjem upaljenog oka ili očnog sekreta.Dok traje upala trebalo bi izbegavati kontakt sa drugom djecom. Veoma je važno održavanje redovne higijene ruku jer je sekret iz oka zarazan 24-48 časova od početka terapijskog lečenja. Takođe, izbegavajte kontakt sa drugom djecom.

Kako da bebi ukapam kapi za oči?

Prije sipanja kapi ili mazanja očiju obavezno treba oprati ruke. Zatim pripremite kapi da vam budu na dohvat ruku. Uzmite dijete tako da mu glava bude blago zabačena unazad. Jednu – dve kapi ukapati u donji ugao, nikako direktno u oko i pazite da da pipetom ne dodirnete oko, kako ne bi dalje prenosili infekciju.

Može li se konjuktivitis spriječiti?

Konjuktivitis se može spriječiti adekvatnom i redovnom higijenom, naročito ruku, koje su jedan od glavnih uzroka nastanka i prenosnika zapaljenja. Nakon umivanja dijete treba da koristi isključivo svoj peškirić.

Takođe, trebalo bi izbegavati kupanje u zagađenim rijekama, jezeru…