Ove jeseni smo se obrele u Barseloni na pedijatrijskom kongresu. Nije nam prvi put za kratko vrijeme, ali jeste drugi za prethodne tri godine – u vrijeme epidemije smo bile zakinute za stručna putovanja.

Imala sam veća očekivanja od stručnih predavanja. Kongresi imaju za cilj da nam osvježe znanje, čujemo nešto novo, saznamo na čemu se trenutno najviše istražuje. No, malo šta se od pomenutog desilo. Utisak je da je kongresni turizam postao unosan posao i da medicina sve više “tone” ka komercijalnom, tj. da je usluga kao i svaka druga i da je najvažnije dobro je naplatiti.

Takav stav, osim što nanosi nenadoknadivu štetu pacijentu, dugoročno gubi smisao i za nas profesionalce. Gubi smisao odabir optimalne terapije i čarolija izlječenja koja ti nanovo osim zadovoljstva, bude i inspiracija da radiš dalje, bez obzira koliko naš posao težak bio. Takođe, taj nedopustivo veliki upliv materijalnog, oduzima medicini jednu “umjetničku” notu posebnost i kreativnost, koju svako od nas ljekara po malo ima, na ovaj ili onaj način.

Zato je Barselona sva od stila, estetike, kreativnosti, umjetnosti i neke osobenosti koja uvijek rezultira jarkim bojama, razdraganošću i toplinom. U tome prednjači čuveni arhitekta Gaudi, čija nestvarna zdanja obilježavaju ovaj grad već više od jednog vijeka. I za nas laike to je jedan nevjerovatan spoj graditeljstva, neobičnih enterijera, igre svjetlosti i tame, strujanje vazduha, a sve u službi čovjeka i u dodiru s prirodom.

Barselona je vesela, šarena i opuštena.

Temperature idealne, 22 do 23 stepena, svako nosi ono što mu odgovara. Neko je u čizmama i mantilu, neko u šorcu i japankama. Ljudi sa svih strana i domaćih i turista. Osjeća je jedna univerzalna sloboda u vazduhu.
Barselona je drugi grad po posjećenosti u Evropi. Grad riješen urbanistički, sređen sa svakog aspekta.

Tradicija muzike, arhitekture, kulture i umjetnosti uopšte. Ali Katalonke su mnogo skromnije obučene od Podgoričanki. Uglavnom diskretno našminkane i jednostavne, prilagođene urbanom stilu života.
Za posebne prilike, kao što je bila sinoćna Karmen u predivnoj Palati muzike, bile su dotjerane. Sva su nam čula uživala u ugođaju.

Moj prijatelj se raduje što ću brzo kući, kaže globalna politička situacija je vrlo napeta.

U Barseloni se to ne osjeća. Kao da je svijet u malom. Ali u nekom dobrom, bliskom i prijateljskom svjetlu. Na svakom koraku čuješ ruski i američki engleski.
I uživaš.

Dr Nina Mandić, pedijatar

Pedijatrijski centar “Doktorica Mica”
Podgorica
Za MNE magazin