Šta je dijabetes melitus?

Dijabetes melitus je latinski naziv za šećernu bolest čija je glavna odlika stalno povećavanje koncentracije šećera (glukoze) u krvi. Povećanje koncentracije šećera u krvi je samo posledica pravog uzroka šećerne bolesti kod djece, a to je nedovoljna količina hormona insulina koji je jedan od najvažnijih regulatora komplikovanih metaboličkih procesa u organizmu. Jedna od glavnih funkcija insulina je da „uvodi“ glukozu u ćelije našeg organizma gdje je glavni izvor energije potrebne svakoj ćeliji. To znači, da kad nema dovoljno insulina onda je u krvi šećer u višku a u ćelijama (gdje je prijeko potreban) u manjku. Pankreas je žlijezda u kojoj postoje posebne grupe ćelija koje stvaraju hormon inzulin.

Koje su vrste (tipovi) dijabetesa?

Postoje dva osnovna tipa šećerne bolesti. Kod većine djece radi se o propadanju ćelija pankreasa koje stvaraju insulin. Ovo je dijabetes melitus tip I (prvi tip bolesti) koji traži obaveznu nadoknadu insulina. Još se naziva i insulin zavisni dijabetes.

Dijabetes melitus tip II je češći kod starijih osoba,gdje postoji smanjenje(ali ga ipak ima) količine insulina u organizmu.

Zašto nastaje insulin-zavisni dijabetes (tip I)?

Postoji mnogo potencijalnih uzroka izumiranja ćelija pankreasa koje stvaraju insulin:

-genetska predispozicija, gdje se ne nasleđuje bolest,već sklonost ka bolesti,tj.mora postojati još nešto iz okoline što dovodi do manifestacije bolesti;

-virusi su najčešći  „okidači“ ili ono nešto iz okoline što kod predisponiranih osoba dovodi do započinjanja bolesti.

-način ishrane u ranom uzrastu,tj kod djece koja su hranjena formulom umjesto majčinim mlijekom.

Kako posumnjati na dijabetes?

Kod odraslih postoje uglavnom jasni simptomi ove bolesti: uzimanje mnogo tečnosti (polidipsija), pojačan apetit (polifagija), češće i obilno mokrenje (poliurija). Kod djece, naročito što je dijete mlađe, ne moraju postojati jasni znaci bolesti, te je samim tim teže i otkriti. Često se desi da se otkrije slučajnim pregledom analize šećera u krvi a zbog  nekog drugog problema. Svakako, kad se nađe povećana vrijednost šećera u krvi, potrebno je nalaz uraditi više puta po šemi, kao i ostale lab.analize.

Kako se liječi?

Kod dijabetesa tip I, jedini pravi lijek je insulin. Zato se i zove insulin-zavisni dijabetes. Dozu insulina i vrstu lijeka određuje isključivo specijalista pedijatar-endokrinolog. Roditelji prolaze posebnu obuku za davanje insulina i sa mjerenjem šećera u krvi. Glikemija u određenim djelovima dana je glavni regulator doze inzulina.

Kako dijete sa dijabetesom treba da se hrani?

Djeca treba da vode normalan život a treba izbjegavati jela i pića sa velikom količinom šećera (koncentrovani šećeri) kao što su slatkiši, gazirani napici. Naravno postoje brošure koje daju jasne preporuke nutricionista kad je u pitanju šećerna bolest.

Ima li šanse za potpuno izlečenje?

Nažalost, proces uništenja ćelija koje stvaraju insulin je nepovratan i djeca moraju dobijati insulin kao nadoknadu onoga čega više nema u organizmu.