Počeću ovaj tekst izjavom našeg simpatičnog tate, duhovitog intelektualca, čija su djeca već odrasli ljudi.

,,Doktorice, vi ljekari ste kao loši političari. Danas važi jedno pravilo, sjutra drugo. A svaki stav koji se tiče dijagnoze, terapije, a posebno  prognoze bolesti ne važi za sto posto”.

Nažalost, ova konstatacija je istinita.  Upoređivanje s lošim političarima…takođe nije slučajno…ko zna iz kojeg razloga.

Stavovi se u medicini preispituju, mijenjaju, dolazi se do novih, kvalitetnijih zaključaka. Koji se zasnivaju na pažljivo analiziranim podacima iz prakse.

To je medicina zasnovana na dokazima i praćenjem naučnih činjenica, usavršava se liječenje. I poboljšava kvalitet ljudskog života. Dugoročno.

Bilo kako bilo, na početku korone smo umirivali roditelje saznanjima da djeca nemaju kapacitet da teško obole. Kasnije sam pisala o multisistemskom zapaljenskom sindromu kao ozbiljnom, veoma rijetkom oboljenju koje se javlja nakon preboljele korone u djece.

S žaljenjem uviđamo da djeca sada nešto češće obolijevaju i uvidom u literaturu se da zaključiti da okolnosti koje se tiču dječijeg covida nisu više bezbjedne kao ranije. I dalje, naravno stoji činjenica da je ozbiljno obolijevanje ekstremno rijetko ali se dešava. Kao i smrtni ishodi.

Javnost nekako teško prihvata sljedeću činjenicu: komplikacije u  medicini u nekim okolnostima, a naročito kad su u pitanju virusne infekcije, se ne mogu predvidjeti. Naročito se ne mogu izbjeći davanjem antibiotika koji tuku bakteriju, a ne virus (covid je virusno oboljenje).

Na sreću, starosna granica za vakcinu se spustila na 11 godina. Već su u toku procedure za obuhvatanje i ranijeg uzrasta.

Struka kaže da jedan do dva mlada momka  na sto hiljada onih koji su dobili vakcinu, obole od upale srčanog mišića,  dakle ekstremno rijetko. I da ta upala bude blagog, prolaznog karaktera.

Naši epidemiolozi su dali preporuke za vakcinaciju za svu djecu koja imaju hronično oboljenje (npr astma, dijabetes…itd). Za ostale su prepustili pedijatrima da savjetuju roditelje.

Mi u Doktorici Mici ohrabrujemo roditelje da njihova djeca prime vakcinu i ako su potpuno zdrava, tj nemaju hroničnu bolest. Tako će biti bezbjednija i djeca i njihovi najbliži. A jačanje kolektivnog imuniteta slabi virus na duge staze.

Dr Nina Mandić, pedijatar

PZU ,,Doktorica Mica”, Podgorica