Većina djece uživa u „morskim“ aktivnostima. I sunčanje i kupanje  mogu da nose određene rizike, pa nije na odmet uzeti u obzir nekoliko korisnih savjeta.

Dječja koža je nježna i osjetljiva, posebno prije druge godine života, pa joj je neophodna zaštita. Prvenstveno treba izbjegavati sunce između 11h I 16 h (za djecu ispod dvije godine je sasvim dovoljno da na suncu borave do 10 h ujutru I popodne od 17,00). Kozmetička sredstva za odbranu od prejakih sunčevih zraka treba koristiti s oprezom, nerijetko se dešava da izazivaju alergijsku reakciju. Danas se smatra da je faktor 30 sasvim dovoljan I da jača zaštita (faktor 50) nije efikasnija I poželjnija.

Najprikladnije je dijete zaštititi laganom pamučnom odjećom I šeširićem (ukoliko to mališan dozvoli).

Ukoliko ipak pretjerate s boravkom na suncu, a dijete se žali na glavobolju, mučninu I ima povišenu temperaturu, potrebno ga je povesti pedijatru, a do tada da boravi u sjenovitoj, rashlađenoj prostoriji I da mu se ponudi tećnosti, često, po malo.

Za opekotine je nužno da se u sljedećih par dana sunce izbjegava, a na ugrožena mjesta da se stavljaju hladne obloge. Ukoliko je dijete razdražljivo obavezno dati sirup koji će smanjiti bol (paracetamol,ibuprofen-ljekovi za snižavanje temperature I umanjenje bolova).

Strpljenja nikad dosta! Dok neka djeca uživaju u prskanju I paćakanju u plićaku, druga prosto odbjaju I da se primaknu vodi, jer se plaše. To je ponekad za roditelje vrlo frustrirajuće I pokušavaju na silu da ih uvedu u vodu u namjeri I želji da se mališani lakše adaptiraju (potpisnica ovih redova,trostruka mama, je takođe bila tog uvjerenja). Nipošto ih nemojte siliti na ulazak u vodu, dajte im vremena da postanu sigurni u sebe I steknu povjerenje u more!

Vjerovatno je suvišno napominjati da uvijek morate biti u neposrednoj blizini malih neplivača dok su u vodi, a male plivače pratiti čim se odvaže da otplivaju dublje.

Sve u svemu, boravak na moru s malom djecom je izazov, radost I zabava, ali ne I opšuštanje za roditelje