Mezenterijalni limfadenitis- jedan od uzroka bola u stomaku

Mezenterijalni limfadenitis zapravo predstavlja uvećanje limfnih čvorova u trbuhu. Limfne žlijezde su mjesta gdje se odbrambeni (imunološki) sistem djeteta bori protiv uljeza. Crijeva su jedna velika barijera koja se bore protiv ulaska raznih mikroorganizama u organizam. Ova odbrana se može dešavati u velikom broju limfnih čvorova trbuha koji se mogu uvećati i biti uzrok bolu u trbuhu.

Ko su izazivači?

Najčešće su to virusi a ređe crijevne bakterije i paraziti.

Nekada se može desiti da virusna infekcija krene od gornjih disajnih puteva i grla i da se proširi i na želudac i crijeva. Zato, neka nas ne čudi što pored bola u grlu, djecu često boli i stomak. To je zbog uvećanih limfnih čvorova u trbuhu kao vida odbrane. Uvećani čvorovi pritiskaju crijevo koje zbog toga djeluje suženo, a samim tim ubrzava peristaltiku, što se manifestuje kao bol u vidu grčeva(kolika), koji se javljaju iznenada, bol je jak, a onda nestaje i mogu proći sati dok se ponovo ne javi.

Kako se dolazi do dijagnoze?

Klinički pregled, laboratorijski nalazi kao što su krvna slika i urin uz praćenje, trebalo bi da bude dovoljno za postavljanje dijagnoze. S obzirom da se bolovi mogu periodično javljati, po potrebi uključiti i UZ abdomena i pregled kod dj.hirurga i gastroenterologa.

Kako se liječi?

Bolest se ne liječi, jer prolazi sama. Moglo bi se reći da to i nije posebna bolest, već reakcija imunološkog sistema na infekciju.Tako se sa prolaskom infekcije polako povuku i otečeni limfni čvorovi. Kod neke djece prođe za nekoliko dana, a kod druge traje i par nedelja. U svakom slučaju nema potrebe za terapijom. S obzirom da može više puta da se javi, baš kao i razne  virusne infekcije, spada u neprijatne, ali ne i u opasne bolesti.