Mikoplazme- neobične bakterije, izazivači respiratornih infekcija kod djece

Mikoplazme su jedinstveni, neobični živi organizmi u bakterijskom svijetu. Najmanje su po veličini među bakterijama i raznovrsne po obliku, a od svih ostalih bakterija se razlikuju po odsustvu zaštitnog omotača na površini tijela, zbog čega su jako osjetljive u spoljašnjoj sredini. Za širenje infekcije je neophoodan blizak kontakt između dvije osobe.

Za mikoplazme su dugo smatralo da pripadaju virusima. Spektar oboljenja koja izazivaju i njihova klinička slika dosta liči na virusne infekcije. Manje epidemije izazvane ovim bakterijama se javljaju na svake četiri do sedam godina, i to najčešće u vrtićima, školama i ljetnjim kampovima. Infekcije su prisutne tokom cijele godine, ali su najčešće u periodu od maja do jula. Uzrast u kom se najčešće javljaju je od pet do 15 godina. Inkubacioni period traje od jedne do 3 nedelje, a infekcija se prenosi kapljičnim putem sa oboljelog na zdravog. Infekcije su obično blage, često i asimptomatske(bez karakterističnih simptoma), ali ponekad dijete ima izražene tegobe.

Simptomi su u početku blagi, pa se pojačavaju, a mogu da traju nedeljama, čak i mjesecima. Moguće je da budu zahvaćene samo gornje partije respiratornog trakta, ali infekcija može da se komplikuje i upalom pluća. Kod oboljele djece je najčešće prisutna groznica, povišena temperatura, malaksalost, glavobolja i suv kašalj koji ponekad prelazi u produktivan. Simptomi nisu specifični i liče na one koji se uočavaju kod infekcija izazvanih hlamidijama ili virusima. Uporan kašalj i povišena temperatura su najčešći simptomi. Prognoza je najčešće dobra. Klinički je jako teško razlikovati upalu pluća izazvanu mikoplasmama od one koja je izazvana virusima. Zato je potrebna laboratorijska dijagnostika, izolacija bakterije iz uzoraka respiratornog trakta i detekcija specifičnih antitijela iz krvi.

Antibiotici iz grupe makrolida su ljekovi izbora za liječenje ove infekcije.