Predstavljamo šest načešćih stanja zbog kojih djeca dolaze na pregled kod pedijatra.

Upala grla

Upale grla su vrlo česte i mogu biti praćenje  bolom, povišenom temperaturom. Većina ima za uzročnik virus, te antibiotska terapija nije potrebna. Bakterijska upala grla je uzrokovana streptokokom- iako ima tipičnu kliničku sliku, poželjno je uraditi bris, da bi donijeli odluku o liječenju antibioticima. Dojenčad i djeca do tri godine, gotovo  po pravilu pate od virusne infekcije, njihovo grlo, na sreću, streptokok ne  napada, pa u praksi samo iznimno tražimo bris grla i ne uključujemo antibiotik.

Bebe i djeca do tri godine su i inače višestruko skloniji virusnim infekcijama od ostale populacije, jer im je imunološki sistem još nedovoljno razvijen.

Bol u uhu

Bol u uhu može poticati od više uzroka: upala spoljnjeg ušnog kanala ( ljejtnja “boljka” kupača), upala srednjeg uha, ili samo reakcija uha na dugotrajno zapušen nosić. Pedijatar se odlučuje za antibiotik nakon pregleda, a osim lokalnih nalaza u obzir se uzima i starost djeteta, opšte stanje, povišena temperatura i njena vrijednost.

Infekcija mokraćnih puteva

Kod odojčadi i manje djece nema tipičnih tegoba -boli pri mokrenju, već za njom tragamo kod uznemirenog djeteta, s povišenom temperaturom, a kad pregledom ne uočavamo njen jasan uzrok. Urinarna infekcija praćena povišenom temperaturom je ozbiljna bakterijska infekcija, zahtijeva energično liječenje, a nekada i bolničko.

Kožne infekcije

Obično su bakterijske, a odluka o terapiji se uzima nakon brisa..

Bronchiolitis

Vrlo česta i potencijalno ozbiljna bolest, karakteristična za zimsko doba, izazvana virusom. Napada uske i nježne disajne puteve odojčeta i malog djeteta i može da bude praćena otežanim disanjem i padom koncentracije kiseonika u krvi, zbog čega je potrebno kontinuirani liječenje kiseonikom i boravak u bolnici. Izuzetno je nepredvidivog toka- antibiotici ne pomažu, već samo “potporna” terapija i što češće praćenje djeteta i, naravno, upućivanje u bolnicu ukoliko je to potrebno.

Obična prehlada i kašalj

Praćena je sekrecijom iz nosa i kašljem, ponekad i povišenom temperaturom. Zeleni gusti sekret iz nosa ne znači da je infekcija “prešla” u bakterijsku. Virusnog je porijekla, dijete je obično dobrog opšteg stanja, igra se,  dobro jede.

Ukoliko je dijete neraspoloženo, nezainteresovano za igru, odbija obroke, povraća,ima visoku tempetaturu, potrebno je odmah obratiti se pedijatru, čak i ako je dijete prethodno bilo na pregledu.  Ovo važi za sva gore navedena stanja, koja su u većini slučajeva bezazlena. Nažalost, bolest je dinamičan proces, a pogoršanja i komplikacije bolesti se dešavaju  i ne mogu se predvidjeti.

Na sajtu Udruženja pedijatara Crne Gore možete naći detaljnije o svim najčešćim bolestima  u djece i njihovom detaljnom liječenju. Protokole su pravili crnogorski pedijatri, a konsenzusom su usvojeni kao zvanični stavovi.

Dr Nina Mandić, pedijatar

PZU ,,Doktorica Mica”, Podgorica