Zablude o jesenjim virusima

  • Prehlada nije virus, to je od promaje.

Ovo je česta zabluda. Prehlada jeste virusna bolest.

Radi se o velikoj grupi virusa koji napadaju gornje disajne puteve, nos pogotovo. Ima ih mnogo, ali su manifestacije infekcije iste ili slične: dijete ima zapušen nos iz koga se sliva providan sekret, kija, kašlje ali nema povišenu temperaturu, dobrog  je raspoloženja i apetita. Lako se šire s djeteta na dijete kapljičnim putem ali i prljavim rukama. Kad je riječ o promaji koje se svi tako bojimo, ona nije uzrok prehleda. Indirektno, izlaganje  veoma hladnom vazduhu, slabi lokalni imunitet disajnih organa i tako povećava šansu da se virusi nasele u nosnu sluznicu.

– Kašlje u napadima već tri nedelje, ali pošto nema povišenu temperaturu sigurno nije ništa.

Nažalost, nije baš uvijek ovako. Ako dijete kašlje u napadima, i to traje duže od nedelju dana, potreban je pregled pedijatra. Nije povišena temperatura jedini znak oboljenja disajnih puteva. Astma, bronhitis, ponekad i bronhiolitis prolaze bez povišene temperature. Naravno, često se dešava da iza dugotrajnog kašlja ne stoji ozbiljna bolest i da je nalaz uredan ali to ipak mora da procijeni pedijatar.

-Jako je visoka temperatura, mora da je neka bakterija u pitanju. Bolje da odmah krenemo sa antibiotikom dok ne bude kasno.

Nikako!

Visoka temperatura nije kriterijum za davanje antibiotika a antibiotici nisu ljekovi za obaranje temperature već za liječenje bakterijskih infekcija. To su ljekovi koji mogu biti potencijalno opasni, ako se nekritički koriste, a o rezistenciji bakterija se sve više govori, da ne bi došlo vrijeme kad nećemo imati sa čim da se liječimo.

-Male temperature do 37,2 su najgore, sigurno dijete ima upalu pluća.

Ovo je jedna od najčešćih zabluda!

Ako je dijete bez drugih tegoba, lijepo jede i raspoloženo je , onda temperatura do 37,5 ne znači ništa, i daleko od toga da je znak upale pluća. Ako dijete ima tegobe, kašlje, loše jede, ima bolove, treba ga pregledati ali ni tada ne znači, a i najčešće nema upalu pluća.

-Najsigurnije je dijete izolovati kod kuće, tako se sigurno neće razboljeti.

Ovo nije rešenje! Za dijete je zdravije da je aktivno, da se igra i druži. Zatvoriti ga u kući nije garancija protiv bolesti. Odrasli donose viruse a da i ne osjećaju tegobe. S druge strane, dijete mora da dođe u kontakt sa uobičajenim virusima, to je jedini način da se stvori otpornost, da se dijete imunizuje.

-Dijete je vakcinisano protiv gripa pa ga to štiti od drugih jesenjih virusa.

Bilo bi dobro da je tako, ali nije. Vakcina protiv gripa štiti samo od gripa.