Šta je to povišena temperatura?

Temperatura izmjerena standardnim termometrom aksilarno (ispod pazuha), koja je iznad 37,5 stepeni celzijusa je povišena temperatura. Ako je temperatura niža od 37,5 dijete nema povišenu temperaturu! Ukoliko izmjerena temperatura ne prelazi 38,5 nije potrebno ništa preduzimati. Dovoljno je da dijete boravi u prostoriji koja nije pregrijana, da je lagano obučeno i da pije dosta tečnosti (čaj,vodu).

Ako je temperatura  viša od 38,5, djetetu dati lijek u obliku sirupa ili čepića. Ne davati sirup i čepić istovremeno! Nemojte davati čepić djetetu koje ima proliv. Ne davati sirup djetetu koje povraća.

Preporučeni lijek

Preporučeni lijek je paracetamol (Eferalgan ili Febricet). Potrebna količina se određuje prema težini djeteta (ukoliko niste sigurni, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom). Ovaj lijek se daje na 4 do 6 sati, ne više od 5 puta za 24h. Drugi lijek je ibuprofen (brufen, ibalgin) koji se daje na 6 sati. Može se davati tek nakon navršenog 6. mjeseca života. 

20ak minuta nakon davanja lijeka istuširajte dijete mlakom (nipošto hladnom) vodom. Tuširanje neka potraje makar 5 minuta. Kombinacija lijeka i tuširanja najbolje će oboriti temperaturu.

Dobro je da znate:

  • Kada temperatura raste, toplina djetetovog tijela je različita – šake i stopala su hladne, a trup i čelo su vrući. Tada ne treba davati lijek za snižavanje temperature ili tuširati dijete, već sačekajte da se temperatura cijelog tijela ujednači. Lijek će tada najbolje oboriti temperaturu.
  • Ako temperatura raste i pošto ste dali lijek, to se najčešće dešava jer ste dali lijek prije ujednačvanja toplote cijelog tijela. Budite strpljivi. Tuširajte dijete svakih pola sata.
  • ANTIBIOTICI NE SNIŽAVAJU TJELESNU TEMPERATURU!!!
  • Ukoliko je temperatura visoke vrijednosti (oko 40 stepeni), cilj je da spustimo temperaturu na 38.5, jer ispod te vrijednosti djeca dobro podnose povišenu temperaturu.
  • Kada prođe 4 sata od davanja paracetamola ili 6 sati od davanja ibuprofena, isti lijek se može ponoviti.
  • Febrilne konvulzije (fras, komišioni) je NEMOGUĆE predvidjeti. Konvulzije se javljaju isključivo kod djece koja imaju sklonost.
  • Važno je da poštujete ovaj protokol i da ne dajete djetetu ljekove prije nego što je potrebno, jer na taj način nećete spriječiti konvulzije, a otežaćete proces snižavanja temperature.