Poštovani roditelji,

Dobrodošli u Doktoricu Micu!

Najčešći razlog koji Vas dovede do nas je kašalj, curenje iz nosa i povišena temperatura. Ako dijete ide u vrtić to se dešava ponekad veoma često i čini Vam se da ste na izmaku snaga. U većini slučajeva se radi o bezazlenom zdravstvenom problemu – virusnoj infekciji gornjih disajnih puteva, “prehladi”, koja prolazi sama od sebe, bez “jače” terapije.

Zašto je potrebno da budemo strpljivi i u početku bolesti samo obaramo temperaturu?

Najčešći razlog odlasku kod ljekara je obična virusna infekcija. Davanje antibiotika je neće izliječiti, jer ovi ljekovi “tuku” bakteriju, a ne virus.

Da li da dijete ipak popije antibiotik “za svaki slučaj” da se nešto ne iskomplikuje?

NE! Davanje antibiotika neće spriječiti komplikacije koje nastaju u svega 3 do 5% virusnih infekcija. Ne možemo predvidjeti koje dijete će ih dobiti, a koje neće.

Antibiotik se daje tek kad se postavi dijagnoza komplikacija u vidu upale pluća ili uha.

Zašto je važno da izbjegnemo antibiotik?

Neobično je važno! Prekomjerno davanje antibiotika za obične virusne infekcije šteti zdravlju Vašeg djeteta na duge staze. Razvija se otpornost na bakterije i dječiji organizam neće dati zadovoljavajući odgovor na liječenje kad antibiotik stvarno bude potreban. Davanjem antibiotika, takođe uništavamo “dobre bakterije” koje nas čuvaju od virusa i tako se ulazi u začarani krug: antibiotik – nova virusna infekcija – antibiotik.

Kod nas, često nećete dobiti antibiotik, bar ne odmah, na početku bolesti i ukoliko ne procijenimo da se razvijaju komplikacije. Time dugoročno čuvamo imunitet i zdravlje Vašeg djeteta. To je ujedno i misija ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.