Zlostavljanje i saosjećanje

Ko će, ako ne pedijatrice?

 

Zamoljena sam da pomognen u sazivanju koleginica i kolega da poslušaju temu Jačanje uloge pedijatra u pružanju  podrške ženama s iskustvom nasilja. U organizaciji Sigurne ženske kuće koja im pruža pomoć i podršku, ne samo u smještaju i organizaciji života nakon što svojevoljno napuste svoj dom i mjesto nasilja, već i pomoć za njihovu djecu, te psihološku i medicinsku i pravnu podršku. I za sve one koje trpe nasilje, a nisu napustile nasilnika iz nekog razloga (a ima ih nažalost mnogo).

Mi sa njima već dugo, doduše rijetko, sarađujemo – na usluzi smo ako je potrebna pomoć djeci njihovih štićenica. Kažu, ne zovu nas često, jer imaju za cilj da ih nauče da se uključe u sistem, a ne da se oslanjaju na besplatne usluge privatnog pedijatra. Pa nas zovu samo u slučaju nužde.

Kako god odluče da je najbolje, mi smo im uvijek tu.

Odziv za radionicu nije bio zadovoljavajući…

Stari godišnji odmori preopterećenih koleginica, već ugovorena učešća na domaćim i stranim kongresima…

Sve razumijem, ali…ko će…ako ne…pedijatrica…naučiti da prepozna žrtvu nasilja…Ženi je dolazak u ambulantu s bolesnim djetetom možda jedina šansa da bez partnera koji je progoni, progovori o svojoj muci…Ako se senzibilišemo i steknemo vještine da joj priđemo… Mi joj možda možemo pomoći dajući čarobni broj telefona 069 013 321. Kažu…da  statistika govori da nam svakog dana makar jedna prođe kroz ordinaciju. Neprimijećena.

Dobre vile Sigurne ženske kuće su: Mira, Jovana. Nada, Nađa, Marija…Naočite, odrješite, saosjećajne i hrabre… tu su i još neke koje nisu mogle biti na Radionici toga dana…Jer su 24 h  bile dežurne…u Skloništu…i pri telefonu za slučaj hitne intervencije.

Divne su mlade koleginice, s osjećajem za poremećaje u društvu i žensku solidarnost: Đula iz Bijelog Polja, Maša iz Podgorice, direktorica tivatskog Doma zdravlja, preduzimljiva Danica koja je ponudila dragocjenu podršku. I…Bravo za kolegu Rajka iz Bara. Uprkos rodne ravnopravnosti kao važne sporedne teme, imao je specijalan tretman. Tri mlade ljekarke iz Hitne službe su prisustvovale na sopstvenu inicijativu – svaka čast i za njih!

Sigurna zenska kuća je riješena da nastavi saradnju s ljekarima u nadi da ćemo imati više sluha za žene i djecu žrtve nasilja…Da se više neće na hodniku zdravstvene ustanove čuti ljekar koji viče: Nek’ uđe na pregled ona pretučena!

 

Nina Mandić, pedijatar