Ove godine proljeće dugo traje, a bujanje  rastinja pojačava ugođaj „buđenja“.Za sve one koji pate od raznih alergija proljeće ipak nije ugođaj,već sinonim za period godine kada se ne osjećaju baš najvolje.

Evo nekoliko informacija i savjeta kako da se nosite s simptomima alergije.

 

Kada posumnjaniti na alergijske tegobe?

1.Simptomi su slični prehladi,ali se ponavljaju,duže traju i i pojavljuju gotovo u isto vrijeme svake godine.

2.Kašalj koji je prolongiran,uz sviranje u grudima i osjećaj stezanja,može biti znak astme.

3.Crvene beonjače,svrab očiju,nosa,golicanje u grlu ui sasvim sigurni znaci da se ne radi o prehladi,već  oalergijskim manifestacijama.

Kako se postavlja dijagnoza?Kako se otkriva uzročnik,tj alergen?

Otkrivanje uzročnika alergije (a to nije uvijek moguće,pogotovo ako se radi o astmi),najbolje možete riti sami ako se prisjetite u kakvim okolnostima se simptomi pojavljuju,šta ste jeli prethodnih 24 h,da li ste bili u kontaktu s životinjama…Alergotestovi(koje pacijenti jako vole),su samo dokaz da pacijent ima sklonosti ka alergiji tj „atopijsku konstituciju“.Pozitivan nalaz alergotesta na neki alergen ne mora da znači da je pacijent „u stvarnosti“alergičan na taj određeni uzročnik.

Kako se boriti s simptomima alergije?

Prirodno je,da ako otkrijete „alergen“,izbjegavajte ga po svaku cijenu.Ako ste alergični na biljke u cvatu,držite se zatvorenih i „betonskih“ prostora,za vas nema neposrednog uživanja u prirodi koja se budi.

 

Ukoliko pacijent ispoljava samo simptome sekrecije iz nosa,savjetuje se ispiranje nosa više puta dnevno fiziološkim rastvorom,kako bi se alergen i „fizički“ eliminisao s površine nosne sluznice.Za uklanjanja simptoma preporučujemo nazalne koortikosteroide(sprey za nos) koji se mogu koristiti i više sedmica i bezbjedni su i kod djece.Kad postoje udruženi simptomi i svraba i nadraženosti očiju,preporučujemo antihistaminike,ljekove koji se uzimaju „ na usta“,takođe bez ozbiljnih neželjenih dejstava.

Imunoterapija se ostavlja za mali broj pacijenata kod kojih je potvrđena alergija na neki uzročnik,a rutinski ljekovi za otklanjanje simptoma ne daju zadovoljavajuće rezultate.

Dr Nina Pejović Mandić

Pedijatrijska ordinacija “Doktorica Mica”, Podgorica