Ako ne možete da povedete svog pedijatra na more, ponesite apoteku. Nadajmo se da ćete je neraspakovanu i vratiti i da je nećete upotrijebiti. Ipak, evo spiska neophodnih ljekova za što bezbjednije ljetovanje.

1. Antipiretici- za obaranje povišene temperature i protiv bolova.

Koriste se antipiretici iz grupe paracetamola u obliku sirupa ili čepića i iz grupe brufena u obliku sirupa. Daju se u dozi 10-15mg/kg TT djeteta i po potrebi na svakih 4-6h.

2. Ljekovi protiv alergija- antihistaminik sirup(Presing,Aerius…), daje se ako dijete ima koprivnjaču, ali i za ublažavanje simptoma sunčanice, ili posle ujeda insekta ako je reakcija burna.

3. Kapi za nos- i na ljetovanju su moguće prehlade, zapušen nosić ometa hranjenje i san pa je dobro da imate makar fiziološki rastvor u vidu kapi ili spreja. Ako je problem veći, manjoj djeci se može dati efedrin 0,5% a većoj olynth, operil, nafazol, ne duže od 3-4 dana.

4. Kapi za oči- ako dijete ima blago crvenilo i sekreciju najbolje je oči ispirati fiziološkim rastvorom ili sa acidi borici 3%.Ako je infekcija uznapredovala potražiti pomoć ljekara.

5. Antibiotici- ne preporučuje se davanje antibiotika na svoju ruku i bez konsultacije pedijatra. Ako putujete dalje, u inostranstvo, onda za svaki slučaj ponesite antibiotik sa sobom, jer se tamo vjerovatno teže dolazi i do pedijatra i do lijeka. Nije loše imati neku antibiotsku kremu zbog čestih infekcija kože i zapaljenja genitalija koja su prilično česta u ljetnjem periodu.

6. Preparati za nadoknadu tečnosti, tokom povraćanja i proliva- na ljetovanju su česte infekcije ove vrste i trovanja, a glavni vid terapije je nadoknada tečnosti, šećera i elektrolita i sprečavanje dehidracije. Princip je često po malo.

7.Probiotici,ljekovi za regulaciju stolice-su preparati koji sadrže „dobre“bakterije koje u crijevima pomažu varenje i doprinose formiranju normalne stolice.

8. Povidon jod, sterilna gaza i hanzaplast- antiseptični rastvor je neophodan za pravilnu obradu posjekotina i oderotina kada dijete nezgodno padne.