Kada gluten pravi probleme

Jedna od najčešćih dilema roditelja odnosi se na uvođenje drugih namirnica u bebin jelovnik. To se posebno odnosi na onu hranu koja može da izazove alergiju ili druge probleme kod mališana. Zbog toga se one i ne preporučuju u ishrani bebe prije određenog perioda života kako bi se na vrijeme predupredile  eventualne posledice.

Kao prve žitarice u bebinom jelovniku preporučuju se pirinač i kukuruz, dok se proizvodi od pšenice, ovas i raž, ne daju prije osmog mjeseca zbog toga što sadrže gluten, bjelančevinu koja ima alergogeno dejstvo.

Kod genetski predisponiranih osoba rano uvođenje glutena može da dovede do oštećenja crijevne sluznice,  sluznice tankog crijeva, odnosno glutenske enteropatije. Bebe koje su alergične na ovu bjelančevinu dobro napreduju na početku. Bolest se najčešće manifestuje između prve i druge godine. Dijagnoza se postavlja biopsijom, što nije opasno po dijete. Dalja ispitivanja pokazuju oštećenje crijevnih resica koje su sravnjene, a kao posledica se javljaju učestali prolivi, djeca mršave, njihove ruke i noge postaju tanke, koža dobija poseban, somotast izgled, dok je stomak uvećan. Usled nedostatka energije, zbog slabe absorpcije hrane, oboljela djeca su neraspoložena i nervozna.

Rešenje je dijeta bez glutena

Glutenska enteropatija liječi se antiglutenskom dijetom. Iz ishrane se isključuju svi proizvodi koji u sebi sadrže brašno od pšenice, raži ili ovsa i neki drugi proizvodi za koje ne bismo rekli da sadrže gluten, a ipak ga ima u izvesnim količinama.

Pored flipsa i čips i smoki koje djeca rado jedu, zbog načina pripreme, sadrže izvjesne količine pšeničnog brašna. Na isti način gluten se nalazi i u suvim smokvama (uvaljaju se u brašno prije sušenja), može ga biti i u vegeti, prašku za pecivo, alevoj paprici, kakau, čokoladi. Treba izbjegavati i vještačke boje i zaslađivače. Sadržaj namirnica treba redovno provjeravati čitanjem etikete. Najbolje je za ovu djecu tražiti proizvode sa specijalnim znakom: krug sa žitaricom po dijagonali, precrtanom slovom S, što je pouzdan znak da nema glutena. Kad je o brašnu riječ, obroci, peciva i slatkiši se mogu praviti od kukuruznog, pirinčanog i krompirovog brašna.

Test posle 2 godine

Nisu sve slične smetnje izazvane celijakijom, odnosno glutenskom enteropatijom. Do sličnog oštećenja crijevne sluznice mogu dovesti razna patološka stanja, zato se posle bezglutenske dijete, koja traje 2 godine, radi test opterećenja glutenom. Djetetu se 3-6mj. daje normalna ishrana, posle čega se opet radi biopsija. Ako se ponovo otkrije oštećenje  crijevnih resica, prepisuje se doživotna dijeta.