I ako nije poželjno praviti „kategorije“ djece, može se reći da postoje dvije grupe beba- jedne se lijepo najedu za večeru, bez obzira da li jedu mamino mlijeko ili mlječne formule, i spavaju cijelu noć, druga grupa- ma kako naizgled lijepo večeraju, bude se skoro svake noći i obavezno jedu.

Naročito je „kritičan“ period kad beba napuni šest mjeseci, pa krene i uvođenje nemlječne ishrane.Tada roditelji imaju dilemu šta bebi davati za večernji obrok i kolika je količina koja bi držala bebu sitom preko noći. Kod beba koje doje,dileme nema, dojenje se nastavlja. Bebe koje doje se možda i češće bude jer žele da budu bliže majci, to nije samo glad već i sigurnost. Posle punih 6 mjeseci bebine potrebe su veće pa večera treba da bude jača. Zato se uvode žitarice i druga nemlječna ishrana.

Zašto se beba budi kad je gladna?

Glad je nagon za održanjem života i gladna beba se obavezno budi uz snažan plač. Nije glad jedini uzrok noćnog buđenja ali svakako jeste najčešći. Pad nivoa šećera u krvi je jedan od najvažnijih „okidača“ gladi. Zato se preporučuju adaptirane formule za laku noć,  jer imaju dodatak u vidu žitarica u kojima se nalaze ugljeni hidrati (šećeri) koji se postepeno vare i tako omogućavaju produženu apsorpciju šećera.

Zašto je važno da nema glutena?

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici (i drugim srodnim žitaricama), ali može izazvati jedno neprijatno oboljenje koje se zove celijakija. Postoje bebe koje ne podnose gluten a koji veoma podmuklo može izazvati ozbiljno oštećenje crijeva. Zato je veoma važno da, u ranoj fazi uvođenja nemlječne ishrane, bebe ne unose namirnice koje sadrže gluten. Pirinač i heljda nemaju gluten pa su pogodne za ovaj period.To su ubjedljivo najkorišćenije žitarice za početak bebine nemlječne ishrane. Izuzetno su hranljive i imaju mali alergijski potencijal.

Čemu služe prebiotska vlakna?

Prebiotska vlakna su nesvarljivi sastojci namirnica koje pospješuju rast i razmnožavanje korisnih bakterija. Dakle, prebiotici su glavni pomagači probiotskim bakterijama da unaprijede zdravlje.

Koliko ovog mlijeka beba treba da popije prije spavanja?

Nema boljeg „regulatora“ količine obroka od same bebe.

Zato ostavite bebi da popije koliko želi, a sve to naravno zavisi od uzrasta bebe i njene tjelesne težine.