Prepoznajte alergiju na kravlje mlijeko

-Kako nastaje alergija na kravlje mlijeko?

Alergija na kravlje mlijeko je zapravo alergija na proteine kravljeg mlijeka. Kravlje mlijeko sadrži  potpuno drugačije proteine od majčinog mlijeka. Oni su „nezgrapni“ i krupni, a kada prođu kroz crijeva bivaju prepoznati od strane imunog sistema djeteta kao „strani“ i počinje veoma kompleksna reakcija stvaranja antitijela koja pokreću alergijsku reakciju.

Rekcija može biti brza, odmah posle uzimanja mlijeka ili odložena, pa se teže i otkriva.

-Kada se najčešće javlja?

Skoro uvjek se javlja kod beba, posle kontakta sa kravljim mlijekom (ili prerađevinama) u prvoj ili drugoj godini života. Opisana je i kod odraslih, ali obično posle neke akutne ili hronične bolesti crijeva koja je dovela do alergijske reakcije na hranu.

-Da li nasledni faktor ima uticaja na ovu vrstu alergije?

Naravno da ima. Kao i kod ostalih alergiskih bolesti, suština je u predispoziciji djeteta koja se naziva atopijska konstitucija. Ne nasleđuje se alergija već sklonost ka alergiji. Zato beba može biti prvi član porodice koja ima alergiju na kravlje mlijeko.

-Kako se prepoznaje?

Neposredna, brza reakcija se dešava odmah, tog dana, od konzumiranja mlijeka i vidi se kao osip po koži, obično prvo oko usta. Moguće je i da beba dobije proliv ili grčeve koji podsjećaju na grčeve u stomaku (kolike) iz prvih mjeseci života bebe.

Druga vrsta reakcija je spora ili odložena, pa se teže otkriva. Beba je nervozna, povremeno odbija da jede, ima poneku lošu stolicu, pa onda izgleda kao da je sve u redu, pa onda opet problemi sa hranom, sporije napredovanje. Može se javiti i problem s kožom, tj.ekcem, ili ako je već postojao, pogoršava se.

-Kako dojenje utiče na ovu alergiju?

Dojenje je najbolja preventiva, što duže dijete doji, kasnije dođe u kontakt sa kravljim mlijekom pa su i alergije ređe.

-Može li beba preko majčinog mlijeka imati alergiju na kravlje mlijeko?

Može, ali se ovo baš rijetko dešava. Može se napraviti test, na kratko majka prestane da uzima mlijeko i mlječne prizvode  pa se utvrdi da li to ima uticaja na bebu.

-A šta je intolerancija na laktozu-mlječni šećer?

To je potpuno druga priča. Intolerancija nije alergija već nemogućnost djetetovih crijeva da vare mlječni šećer. Obično je prolazna i javlja se posle crijevnih infekcija. Ni alergija na KM nije doživotna i obično prolazi do kraja druge godine života.

-Kako se liječi?

Jednostavno- ukidanjem kravljeg mlijeka i prerađevina od mlijeka iz djetetove ishrane. Preporučiuju se i probiotici  koji utiču na crijevnu sluznicu i jačaju imunitet.