Većina djece uživa u „morskim“ aktivnostima.I sunčanje i kupanje  mogu da nose određene rizike,pa nije na odmet uzeti u obzir nekoliko korisnih savjeta.

Dječja koža je nježna i osjetljiva,posebno prije druge godine života,pa joj je neophodna zaštita. Prvenstveno treba izbjegavati sunce između 11h I 16 h(za djecu ispod dvije godine je sasvim dovoljno da na suncu borave do 10 h ujutru I popodne od 17,00).Kozmetička sredstva za odbranu od prejakih sunčevih zraka treba koristiti s oprezom,nerijetko se dešava da izazivaju alergijsku reakciju.Danas se smatra da je faktor 30 sasvim dovoljan I da jača zaštita(faktor 50) nije efikasnija I poželjnija.

Nasprikladnije je dijete zaštititi laganom pamučnom odjećom I šeširićem(ukoliko to mališan dozvoli).

Ukoliko ipak pretjerate s boravkom na suncu,a dijete se žali na glavobolju,mučninu I ima povišenu temperature,potrebno ga je povesti pedijatru,a do tada da boravi u sjenovitoj,rashlađenoj prostoriji I da mu se ponudi tećnosti,često,po malo.

Za opekotine je nužno da se u sljedećih par dana sunce izbjegava,a na ugrožena mjesta da se stavljaju hladne obloge.Ukoliko je dijete razdražljivo obavezno dati sirup koji će smanjiti bol(paracetamol,ibuprofen-ljekovi za snižavanje temperature I umanjenje bolova).

Strpljenja nikad dosta! Dok neka djeca uživaju u prskanju I paćakanju u plićaku,druga prosto odbjaju I da se primaknu vodi,jer se plaše. To je ponekad za roditelje vrlo frustrirajuće I pokušavaju na silu da ih uvedu u vodu u namjeri I želji da se mališani lakše adaptiraju(potpisnica ovih redova,trostruka mama, je takođe bila tog uvjerenja).Nipošto ih nemojte siliti na ulazak u vodu,dajte im vremena da postanu sigurni u sebe I steknu povjerenje u more!

Vjerovatno je suvišno napominjati da uvijek morate biti u neposrednoj blizini malih neplivača dok su u vodi,a male plivače pratiti čim se odvaže da otplivaju dublje.

Sve u svemu,boravak na moru s malom djecom je izazov,radost I zabava,ali ne I opšuštanje za roditelje

Dr Nina Pejović Mandić