Proliv pred ljetovanje

Evo nekoliko savjeta kad su u pitanju stomačne tegobe pred ili na samom ljetovanju.

-Kako natjerati malo dijete da pije tečnost kad ima proliv?

Djecu ne treba tjerati da piju na silu. Nastupiće povraćanje pa onda imamo još veći problem. Pregledom ustanoviti koliko je dijete prolivom i povraćanjem izgubilo vode i važnih elektrolita i odrediti šta treba da pije. Ako nije puno izgubilo, dijete će samo tražiti šta mu godi i koliko mu treba. Ali ako jeste, neophodno je davati rehidracionu tečnost (kesice sa praškom koji se rastvori po uputstvu), koja sadrži sve što djetetu treba (elektrolite,šećer…). Treba je davati po principu „često po malo“, gutljaj svakih 5 minuta. To je najbolji način da se spriječi povraćanje i nadoknadi izgubljena tečnost.

-Da li se rehidracionu tečnost može rastvoriti u čaju koji dijete voli?

Možete! To je odličan način da dijete unese dovoljno tečnosti, a bolji je efekat ako je čaj ohlađen.

-Da li rehidracionu tečnost može da koristi i beba do godine dana?

Naravno da može! Pored toga, beba koja doji treba da nastavi da doji, to je odličan lijek za proliv. Beba koja je na formuli, za te dane dok ima proliv treba uzeti formulu koja je predviđena za proliv kod beba. Takva formula sadrži malu količinu mlječnog šećera, laktoze, a virus je oštetio crijevnu sluznicu koja nije u stanju da vari laktozu, pa se ona zadržava u crijevima,“vuče“ vodu iz crijevnog zida pa se proliv pogoršava.

-Kada sa djecom boravite na moru,koju vodu je najbolje da koristite?

Gdje god da idete,nemojte bebi davati vodu sa česme niti sa njom pripremati formulu ili drugu hranu. Najbolje je koristiti flaširanu vodu za bebe.

-Treba li flaširanu vodu prokuvati prije davanja bebi?

Ne treba! Ona je sterilna- to znači bez bakterija i drugih „nečistoća“, pa je spremna za direktnu upotrebu. Nizak sadržaj natrijuma je važan da se djetetov organizam ne „optereti“ i bez ograničenja se može koristiti za sve uzraste. Načeta se može držati u frižideru.

-Da li dijete koje ima proliv treba da bude na strogoj dijeti?

Ne treba! Ishrana treba da bude kalorijski potpuna, preusmjerena tako da u ishrani bude zastupljeno više tečnosti, kroz domaću teleću supu sa pirinčem, jogurt, hleb, pečena jabuka i banana.

Šta uraditi da do crijevnog virusa ne dođe?

Izazivač proliva i povraćanja najčešče je rota virus. Prenosi se prljavim rukama i kontaktom sa oboljelom osobom. Zato je najbolja prevencija izbjegavati plaže i mjesta gdje ima jako puno ljudi i djece, češće prati ruke i predmete oko nas. Probiotici se mogu koristiti i preventivno i u toku bolesti ali napominjemo da ne mogu spriječiti bolest ako dođe do kontakta sa virusom.