Plivanje je jedan od najzdravijih sportova. Govorićemo o plivanju kao rekreaciji za vrijeme ljetovanja. Evo nekoliko korisnih savjeta:

-Naučite dijete da pliva- neplivači i loši plivači su velika opasnost. Dijete se lako povede za vršnjacima koji znaju da plivaju. Naravno, ako dijete ne želi, budite strpljivi i nagdledajte ga u plićaku, uz mišiće obavezno.

-Nipošto naglo u vodu- velika je razlika između temperature vazduha u odnosu na temperaturu mora, nekada i preko 15 stepeni. Rijetko  se dešava, ali prebrz ulazak u  vodu može dovesti do nepravilnosti srčanog rada.

-Nema plivanja sa punim stomakom- većina djece jedva čeka da uđe u vodu, pristaće da pojede i ono što ne voli, i na brzinu, samo da ide na plivanje. Potrebno je da prođe bar sat od obroka do kupanja, jer pun stomak ne ide sa fizičkim naporima.

-Dijete ne smije žedno u vodu- dijete u vodi gubi tečnost zbog jakog fizičkog napora. Zato ga ponudite da pije i prije, a naročito posle plivanja.

-Čuvajte se dugih plivačkih dionica- djeca, željna plivanja, ponekad pretjeraju i hoće da preplivaju veće razdaljine od svojih mogućnosti. Ohrabrite dijete da pliva paralelno sa obalom, nedaleko od plaže, tako da u svakom momentu može da se odmori.

-Štitite se od sunca- i u vodi se takođe „gori“, pa je zaštitna krema neohodna, češće ponoviti mazanje, zbog spiranja vodom.

-Ronjenje je takođe prijatna zabava ali i tu treba biti obazriv. Nagli silazak u dubinu može dovesti do neprijatnog pritiska u ušima ali i bola u čeonom predjelu. Veća djeca žele da se dokažu, pa rone jako duboko, što može biti opasno i treba biti jako obazriv.

Evo najčešćih problema koje djeca mogu imati dok plivaju:

-Grč- bolna kontrakcija mišića koja nastaje zbog prekomjerne aktivnosti mišića u vodi. Odmah dijete izvesti iz vode, staviti ga da sjedne ili legne. Ne treba istezati, niti masirati nogu, sve inače prolazi za par minuta. Neka pauzira makar sat, a onda opet može u vodu.

-Malaksalost i vrtoglavica- najčešće nastaje zbog nedovoljne tečnosti u organizmu. Odmah dijete izvesti iz vode i dati mu tečnosti. Sunčanica takođe može biti uzrok ovih tegoba, te se bolje sklonite sa sunca.

-Lupanje srca obično nastaje ako se dijete preforsiralo sa plivanjem i premoreno je. Odmah ga izvesti i ostaviti da se odmara. Ako i posle toga lupanje i dalje traje, obratiti se pedijatru.