Nastaje kada se hranom unese štetna materija, tj.toksin koji izaziva  burnu reakciju u organima za varenje. Toksin dospijeva u hranu spolja, tokom transporta, pakovanja ili prerade hrane, a najčešći razlog je nepravilno čuvanje namirnica. Za ovakva trovanja najčešće je odgovorna bakterija salmonela, tj. toksin koji ona oslobađa, a obožava namirnice kao što su meso, mlijeko i jaja. Znači, slatkiši, naročito sladoled su meta ovih bakterija tako da treba biti obazriv. Sveže voće i povrće koje nije dobro čuvano i oprano je takođe izvor infekcije.

Kako prepoznati trovanje?

Već posle par sati od unosa  problematičnih namirnica javlja se očigledna slabost, preznojavanje, zatim slijedi uporno povraćanje u talasima, prvo nesvarenu hranu a onda žućkasti sadržaj. Posle toga nastupa veliki broj obilnih vodesnastih stolica. Dijete je prvo jako nervozno a zatim apatično, mlitavo i pospano. Ovi simptomi su zapravo znak gubitka tečnosti zbog čega se odmah treba javiti pedijatru.

Šta roditelji mogu sami da urade?

Kod lakših trovanja odmah započeti oralnu rehidraciju, često po malo. Davati oralni rastvor za rehidraciju (Orosal, Hipors…), vodu, čajeve, domaću supu, ne iz kesice. Dijete staviti u polusjedeći položaj. Ležanje sa zavaljenom glavom ne valja, jer se olakšava prelivanje tečnosti iz želuca u jednjak i povraćanje. Jedna do dvije kafene kašike tečnosti na pet do deset minuta je dobar recept. Ako dijete ipak povrati ponovo, pola sata ne treba davati ništa da se želudac ne iritira bez potrebe.

Kako da spriječimo trovanje hranom?

Treba se držati jednostavnih i dobro poznatih pravila:

-perite ruke djetetu- lična higijena je izuzetno važna jer se tako smanjuje vjerovatnoća „ručnog „ prenošenja bakterija koje mogu napraviti toksine i dovesti do trovanja.

-ne uzimajte hranu „sunmjivog“ izgleda a naročito sumnjivog ukusa i mirisa. To odmah bacite, čak i ako je rok upotrebe dobar. Ovo naročito važi za mlijeko i mlječne proizvode.

-ne podgrijavajte hranu, nema šanse da visoka temperatura razgradi toksin koji je proizvela bakterija.

-ne dajte djeci sladolede bez deklaracije, već sa oznakom i koji se čuvaju u zamrzivačima.

-perite dobro voće i povrće.

-izbjegavajte „masovne“ kuhinje,naročito ako vidite da higijena nije najbolja.

-čuvajte hranu „na hladnom“ a izbjegavajte držanje namirnica po kesama u frižideru.

Kad dijete treba što prije odvesti pedijatru?

Najbolje je odmah odvesti dijete pedijatru, ako krenu uporna i brojna povraćanja, jer se pogoršanje brže može desiti nego kod crijevnih infekcija, naročito ako je malaksalo, pospano, klonulo i nezainteresovano za okolinu. Pedijatar na osnovu opšteg stanja djeteta procjenjuje da li će se rehidracija sprovoditi oralno(na usta) ili intravenski.