Meningitis je zapaljenje moždanih ovojnica  (moždanica), koja se latinski zovu meninge, pa je i bolest tako dobila ime. Ovo zapaljenje se dešava kada neki mikroorganizam stigne do moždanih ovojnica u kojima počne da se razmnožava.

-Kakva je razlika između meningitisa i encefalitisa?

Encefalitis je zapaljenje mozga gdje dolazi do prodora mikroorganizama u moždano tkivo i to je mnogo teža bolest od meningitisa.

-Kako nastaje meningitis?

Samo ime kaže, ovu vrstu izazivaju virusi i to uglavnom oni koji izazivaju infekcije disajnih puteva ili organa za varenje.

-Kako se dobija virusni meningitis?

Većina virusa stiže preko organa za varenje ili respiratornih organa. Prljave ruke, zagađena voda i kapljični putevi infekcije su najčešći vid prenosa. Zatim, sa ulaznog mjesta, preko krvi se transportuju do moždanih ovojnica.

-Da li će sva djeca koja dobiju virus dobiti i meningitis?

Neće naravno! To u velikoj mjesri zavisi od reakcije djetetovog organizma, koja je individualna- specifična za svako dijete. Postoji jedna vrsta predispozicije ali se na žalost ne može predvidjeti koje će dijete dobiti meningitis. Za utjehu je da je to jako rijetko, tj.većina djece ne dobije meningitis i ako dođe u kontakt sa prouzrokovačem.

-Kako izgleda dijete sa meningitisom-koji su simptomi?

Dijete odjednom postaje bezvoljno, žali se na glavobolju koja je sve gora, počinje da mu smeta  svjetlo, jako je malaksalo. Često je praćeno povraćanjem koje ne donosi olakšanje. Ovim simptomima mogu prethoditi znaci infekcije disajnih puteva (curenje iz nosa, kašalj), ili digestivnih organa(povraćanje i proliv), ali može i bez ovih simptoma.

-Kako se postavlja dijagnoza?

Definitivna dijagnoza se postavlja pregledom likvora- moždane tečnosti, posle čega se jasno zna jeli meningitis, i da li je virusni ili bakterijski od čega zavisi terapija.

-Može li se izlečiti?

Može! Meningitis je bolest koja se obavezno liječi u bolničkim uslovima.Terapija zavisi od vrste prouzrokovača. Dijete dobija neophodnu njegu, tečnost i ljekove „kroz venu“. Za većinu virusa nema efikasnih ljekova, pa se sprovodi takozvana suportivna terapija („podrška“ teško bolesnom djetetu). Srećom, imunološki sistem djeteta obično savlada ovu infekciju.

-Mogu li se desiti komplikacije?

Mogu, kao i kod svake bolesti, komplikacije su moguće. Češće su ako je dijete mlađe. Najčešća i najopasnija komplikacija je encefalitis-upala mozga.

-Može li se spriječiti?

Može- prevencija se može obaviti na tri načina: higijenskim mjerama, vakcinacijom ako je u pitanju bakterijski meningitis i ljekovima u nekim situacijama u kolektivima. Najbolja preventiva je izbjegavanje nehigijenskih mjesta, dobro održavanje lične higijene, izbjegavanje zagušljivih i zadimljenih prostorija sa puno ljudi.