Virus koji napada dlanove,usta i tabane

(Hand Mouth Foot Disease)

Povišena temperatura, nervoza, zatim čudna ospa po dlanovima i tabanima u ustima afte, je kratak opis ove bolesti. Kako nastaje?

Dvije su grupe virusa prouzrokovača: Koksaki gtupe A (ovaj virus nema veze sa srcem) i enterovirus. Uglavnom napadaju malu djecu do uzrasta 5 godina, rijetko odrasle.

-Kako se prenosi i koliko traje inkubacija?

Prenosi se direktnim kontaktom sa oboljelim djeteom ali i prljavim rukama, imajući u vidu da se ovi virusi eliminišu stolicom. Važno je da se ruke redovno peru, a to važi i za roditelje, naročito posle presvlačenja pelena ili brisanja guze. Igračke oprati. Inkubacija je kratka, potrebno je nekoliko dana od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma. Zato su „mini epidemije“uobičajene u vrtićima.

-Kako izgleda bolesno dijete?

Počinje sa temperaturom, zatim se javi bol u grlu, dijete je nervozno. Posle toga se javlja specifičan osip, prvo se vide crvene tačkice, pa „plikčići“ koji nisu veći od nekoliko milimetara, koji postanu rupice, koje se za par dana ljuspaju. Ovo ponekad ružno izgleda, ali je bezopasno i nema potrebe da se maže bilo čime. Posle 7 do 10 dana obično nestaje. Osip se vidi na rukama i stopalima, ali se može javiti oko koljena i laktova, kao i na guzi i genitalnom predjelu kože. Slične promjene se vide u grlu i ustima, a afte su čest pratilac ove bolesti.

-Kako se postavlja dijagnoza?

Kliničkim pregledom kod pedijatra se postavlja dijagnoza. Nisu potrebne nikakve dodatne analize.

-Koliko dugo je dijete zarazno?

Dijete je obično zarazno u prvoj nedelji bolesti. Ipak, virus se nedeljama izlučuje stolicom, pa je zato potrebna pojačana higijena i pranje ruku.

-Kako se liječi?

Za virusnu infekciju nema određenog lijeka. Terapija je simptomatska:izbjegavati toplu, krupnu hranu kao i kisjele sokove, dati hladne napitke da se ublaži neprijatan bol u grlu i u ustima, dati paracetamol ili brufen za temperaturu ili bolove. Problem najviše nastaje kod afti, dijete slabije jede i pije, te je toaleta usta jako bitna da bi i oporavak bio brži.