Zašto je hemoglobin važan za bebe i djecu

Hemoglobin je ključni sastojak  crvenih krvnih zrnaca (eritrocita).

Izuzetno je važan jer radi jednu od najvažnijih stvari u organizmu-prenosi kiseonik iz pluća do svih djelova tijela, a donosi ugljendioksid (iz tkiva) do pluća. Dakle, ono što je najvažnije u udahu (kiseonik) i izdahu (ugljen dioksid) prenosi upravo hemoglobin.

-Gdje se hemoglobin stvara?

Koliko je važan kiseonik suvišno je objašnjavati- bez kiseonika nema života.

Hemoglobin je ključni sastojak eritrocita. Eritrociti se stvaraju u koštanoj srži.Tu se i hemoglobin uklapa u crvena krvna zrnca, pa je koštana srž prava fabrika za proizvodnju hemoglobina i erirtocita.

-Šta je važno za dobru vrijednost hemoglobina?

Prije svega gvožđe i zdrava koštana srž. Bez gvožđa nema dovoljno hemoglobina. Prvih 6 mjeseci bebinog života gvožđe stiže iz bebine jetre gdje je uskladišteno tokom trudnoće. Zato je važno da buduća mama vodi računa o ishrani i da njen hemoglobin bude dobar.

-Šta može da smeta stvaranju hemoglobina?

Kad nema gvožđa nema dovoljno ni hemoglobina, a to znači da da beba starija od 6 mjeseci mora da unosi prirodno gvožđe, a kvalitetno meso i kasnije i žumance su najbogatiji gvožđem.

Previše kravljeg mlijeka ometa normalnu resorpciju gvožđa iz crijeva jer sadrži soli koje privežu gvožđe za sebe i izbace ga stolicom, umjesto da se putem krvi dopremi u koštanu srž.

-Spanać?

Jedna od najčešćih zabluda je da spanać sadrži mnogo gvožđa. To i nije baš tako. U stvari naš organizam mnogo bolje iskoristi gvožđe iz mesa i žumanceta nego iz zeleniša.

-Koje su vrijednosti normalne?

Kod djece vrijednosti hemoglobina zavise od uzrasta, a u odnosu na odrasle razlike su još veće. Kod beba oko šestog mjeseca dolazi do očekivanog pada hemoglobina, jer su se potrošile rezerve od majke.To se zove fiziološka anemija i nju nije potrebno liječiti.

-Šta raditi kad je vrijednost hemoglobina snižena?

Anemija (malokrvnost) je posledica nedovoljne količine gvožđa i naziva se sideropenijska. Pedijatar donosi odluku o terapiji posle pregleda djeteta i uvida u analize. Kad su vrijednosti hemoglobina na donjoj granici dovoljno je ishranom poboljšati vrijednost hemoglobina, pojačanim unosom mesa i žumanceta. Poštovanje principa zdrave ishrane je najbolji način da se spriječi manjak gvožđa i anemija. Krajnja mjera je terapija preparatima gvožđa.